DYREVERNSLEDER: Frykter at flere personer vil bli smittet av farlige sykdommer hvis forslaget fra Mattilsynet går igjennom hos departementet. Foto: Marius Evensen / Dagbladet.
DYREVERNSLEDER: Frykter at flere personer vil bli smittet av farlige sykdommer hvis forslaget fra Mattilsynet går igjennom hos departementet. Foto: Marius Evensen / Dagbladet.Vis mer

Frykter Salmonella-dødsfall etter slange-ja

Mattilsynet ønsker at slanger, øgler og skilpadder skal være lovlig i Norge. Dyrevernalliansen mener det er idioti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et vedtak om lovlige krypdyr i Norge kan i verste fall få dødelige konsekvenser, sier lederen for Dyrevernalliansen, Anton Krag, til Dagbladet.

Krag er ikke enig i forslaget som Mattilsynet skal sende til Landbruks- og matdepartementet.

Forslaget går ut på at de ønsker en mer liberal regel for krypdyr i Norge. 

- Helt bak mål  Dette vil ikke Dyrevernalliansen være med på.
- Vi synes det er helt bak mål at tilsynet nå ønsker å fjerne en forskrift som har vært der siden 70-tallet. Dyrevernalliansen forventer at det kommer dødsfall som følge av salmonellesmitte. Denne smitten er ikke noe man bare vasker av kjøkkenbordet. Den blir sittende igjen, sier Krag til Dagbladet.

I hovedsak ønsker Mattilsynet at det skal være lov å huse flere typer slanger, øgler, skilpadder og noen amfibietyper i Norge.

I alt dreier det seg om ca. 20 krypdyr-arter, ifølge seksjonssjefen i Mattilsynet.

- Det kommer til å få fatale konsekvenser. Dette er rett og slett totalt idioti. Selv om vi er bekymret for salmonella, er det først og fremst dyrevernshensyn som taler mot en legalisering, sier Krag.

- Beste for dyrene Seksjonssjef i regelverksavdelingen i Mattilsynet, Torunn Knævelsrud, har ikke noe problemer med å sende dette forslaget inn til departementet, som sitter på siste ord i saken.

- Det er et stort ulovlig hold av krypdyr i Norge, og det blir vanskelig å gå fra dør til dør for å fjerne dem. Derfor er det best om vi heller tillater at dem er her, sier Knævelsrud til Dagbladet.

Lederen for Dyrevernalliansen kjøper ikke det poenget.

- Det synes jeg er et totalt misforstått argument. Når folk flest får tilgang til disse krypdyrene vil jo også interessen øke. Problemet vil jo bare fordoble seg og skape masse problemer, mener Krag.

Sjeldent dødsfall Salmonella er en stor gruppe med bakterier, og noen av dem er farlige for mennesker. Man blir oftest smittet ved å få bakteriene inn via munnen.

- Mitt hovedpoeng er at i dag er det er mange ulovlige krypdyr i Norge i dag, og vi ser ingen spesiell smittefare hvis man holder en god hygiene, sier seksjonssjefen.

Krag skal uansett jobber for at dette forslaget ikke går igjennom.

- Ja, slike potensielt farlige krypdyr har ingenting i Norge å gjøre. Dette skal vi fortsette å jobbe i mot, forteller han.

KONSEKVENSER: Anton Krag mener at forslaget er ren idioti fra Mattilsynet. Foto: Marius Evensen / Dagbladet.
KONSEKVENSER: Anton Krag mener at forslaget er ren idioti fra Mattilsynet. Foto: Marius Evensen / Dagbladet. Vis mer