Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter samme skrekkflom

Ras har allerede sperret E39 i Jølster.

JORDRASET: Helikopterbilder viser de store ødeleggelsene etter jordraset i Jølster 31. juli. Seks uker etter frykter NVE samme tilstander og har satt farenivå til "alvorlig" Video: Hovedredningssentralen Sør-Norge. Vis mer

Både NVEs mannskap og politiet har natt til søndag hatt høy beredskap for å hjelpe til å takle fryktede flommer og ras i indre deler av Hordaland og Sogn og Fjordane.

Og utover søndagen frykter fagfolkene hva uvanlig store regnmengder og kraftige vindkast kan forårsake i Møre og Romsdal.

Fram mot dagslys søndag har beredskapen spesielt vært rettet mot Førde, Gloppen og Jølster.

Flere beboere nær utsatte elveleier har flyttet ut av husene sine i løpet av lørdagen etter råd fra NVE.

Ferskt minne

Ødeleggelsene etter flommen i Jølster 31. juli i år gjør at mange har ferskt i minne hva som kan skje.

Årsetelva delte seg i flere løp, og dro med seg store jord-og steinmengder.

KAN VÆRE FARLIG: På Vestlandet er det ventet opp mot 100 millimeter regn, og det er satt oransje farenivå for jordskred, flom og kraftige vindkast flere steder denne helga. Vis mer

Lørdag kveld ved 22-tida hadde de første jordrasene gått over E39 i samme område, ved Vassenden. Veien er stengt.

I Skagerak er det meldt storm søndag, og Color Line og Fjord Line innstilte lørdag avgangene med sine danskeferjer.

Regionsjef Brigt Samdal i NVE Vestland satt lørdag kveld tryggere ute ved kysten i Eikefjord i Flora kommune og så regnværet ta seg opp kraftig rett utenfor stuevindet.

- Vestvinden fører regnværet innover og rett mot fjellene. Det betyr at mye vann kommer ned igjen i bratt terreng på kort tid. Det er stort sett plussgrader i høyden, og det betyr at regnet også vil smelte snøen som har kommet, sa Samdal til Dagbladet.

Sår øker faren

Han understreket at det er store krefter i sving på kort tid, og at sårene i terrenget for bare noen uker siden øker faren for flom, jordskred og ødeleggelser.

- Der siste prognosene viser at det i gjennomsnitt til komme mellom 120 og 150 millimeter regn mellom klokka 18 lørdag og søndag i indre strøk av Sogn og Fjordane og Hordaland, sier Samdal.

NVE har satt farevarslene til oransje og nest høyeste nivå 3, som betyr «alvorlig fare».

Her kan de sjekke værvarslene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling