Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter «Sandy» skal bli til «superstorm»

Minst 40 drept i Karibien. Nå er orkanen på vei mot USA.

STORE VANNMENGDER: Innbyggere i Barquita på den Dominikanske republikk prøver å komme seg inn i husene sine etter «Sandys» herjinger. REUTERS/Ricardo Rojas
STORE VANNMENGDER: Innbyggere i Barquita på den Dominikanske republikk prøver å komme seg inn i husene sine etter «Sandys» herjinger. REUTERS/Ricardo Rojas Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stormen «Sandy», som allerede har krevd over 40 menneskeliv i Karibien, har fått kallenavnet «Frankenstorm» fordi den i utgangspunktet var ventet å treffe USA østkyst på Halloween.

Den kraftige tropiske orkanen ventes å treffe land langs USAs østkyst i løpet av mandag med kraftig regn og vind, og myndighetene har erklært unntakstilstand i fem delstater.

En sterk kaldfront fra vest gjør bekymringene ekstra sterke - hvis denne sammenfaller med «Sandy», kan vi få en såkalt «superstorm». Ekspertene sier stormens oppbygning ligner skummelt på «Den perfekte storm» som rammet landet i 1991.

- Forvent at stormen vil bevege seg veldig sakte. Den store størrelsen på systemet og dets trege bevegelser vil bety en langvarig hendelse med to til tre dagers påvirkning, sier James Franklin ved National Hurricane Center til CNN News.

Problemer for Romney I Karibien har stormen allerede krevd over 40 liv, og frykter ekspertene at skadene i USA kan bli enda større.

RUINER: En mann står ved ruinene av et hus etter at «Sandy» traff Cuba. Foto: Franklin Reyes / AP Photo
RUINER: En mann står ved ruinene av et hus etter at «Sandy» traff Cuba. Foto: Franklin Reyes / AP Photo Vis mer

- Glem stormkategorien på denne. Trærne har fortsatt blader på, og med denne typen vind og regn, snakker vi om trær som kommer til å falle, strømledninger som kommer til å gå ned og store flom problemer langs kysten, sier CNNs egen meteorolog Rob Marciano.

På Virginia Beach har en kampanjetilstelning for presidentkandidat Mitt Romney blitt avlyst på grunn av stormen som nærmer seg. Også visepresident Joe Biden har sett seg nødt til å utsette sine planer i Virginia Beach.

Det er uvisst om også flere av kampanjeplanene må utsettes.

- Vi holder øye med det, sier en av Romneys kampanjerådgivere.

Unntakstilstand District of Columbia, Pennsylvania, Maryland, Virginia og New York har allerede erklært unntakstilstand, mens Maine har erklært delvis unntakstilstand, og følger situasjonen nøye.

ENORME VANNMENGDER: To menn sitter på et hustak etter at stormen traff Barquita på Den dominikanske republikk. Foto: Ricardo Rojas / Reuters
ENORME VANNMENGDER: To menn sitter på et hustak etter at stormen traff Barquita på Den dominikanske republikk. Foto: Ricardo Rojas / Reuters Vis mer

Det er foreløpig uvisst når og hvor «Sandy» treffer land i USA. Innbyggere i områdene hvor stormen vil treffe bør forberede seg på muligheten for å måtte leve flere dager uten strøm.

- Det er muligheter for strømbrudd over store områder, ikke bare i et par dager, men i et par uker eller mer, hvis stormen holder, sa CNN meteorolog Kathy Orr.

I noen fjellområder kan «Sandy» også komme som en kraftig snøstorm.

HARDT RAMMET: Minst 40 mennesker har omkommet i stormen i Karibien. Her er Barquita i Den dominikanske republikk. Foto: Ricardo Rojas / Reuters
HARDT RAMMET: Minst 40 mennesker har omkommet i stormen i Karibien. Her er Barquita i Den dominikanske republikk. Foto: Ricardo Rojas / Reuters Vis mer