Frykter satandyrkere

I natt brøt noen seg inn i 850 år gamle Gjerpen kirke og herjet inne ved alterringen. Sognepresten våknet av brannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet fikk melding om brannen i den gamle steinkirka like før halv seks i morges.

Det var sogneprest Tor Egil Abrahamsen som meldte fra om brannen. Han bor i prestegården like ved, våknet av røyklukt på soverommet, og så røyk stige opp fra kirketårnet.

Da han kom til kirka så han at døra var brutt opp.

- Vi har overhode ingen idé om hva som kan ha forårsaket brannen. Vi har fått melding om en knust rute, men om det er snakk om innbrudd er for tidlig å si, sier operasjonsleder Karl Jørgensen ved Telemark politidistrikt til Dagbladet.no.

Ifølge presten er tårnet, galleriet og kirkeorgelet totalskadd i brannen.

Politiet har foreløpig ikke oversikt over skadeomfanget.

Det var lenge svært vanskelig for brannmannskapet å ta seg frem i kirka, på grunn av voldsom røykutvikling.

- Men der er ting som tyder på at det kan ha vært noe i tårnet, for der er det varmt, sier Jørgensen.

Den gamle steinkirken blir ofte brukt til konserter. Kirkebygget ble restaurert i 1919 - 20, blant annet av billedkunster Emanuel Vigeland.

Fryker satandyrkere

I juni i år ble Skien rystet av en grotesk likskjending i Nordre Gravlund kapell. Fire gutter brøt seg inn i kapellet og skjendet flere lik kraftig, og kappet hodet av en død person.

26-åringen, som anses som hovedmannen bak den groteske likskjendingen, var tidligere kjent som black metal-bassisten «Illvastar». For tre år siden ble han kastet ut av det kjente Skiens-bandet Svartahrid.

Nå spekulerer flere i om det kan være satandyrkere som har vært inne i kapellet. Dagbladet.no får opplyst at det skal ha vært herjet kraftig rundt alterringen inne i kirka i natt. Kirkeverge Gjertrud Eide synes det er forferdelig trist at kirken er så skadd.

- Det var fælt det som skjedde i liksjendinga i juni, og jeg vet at det kan være noe med kirkene når de ringer tidlig om morgenen. I dag skjedde det igjen, sier Eide til Dagbladet.no i dag.

26-åringen var hovedmannen bak likskjendinga ble dømt til to års fengsel, ett år ubetinget. De tre andre ble dømt for en mildere form for likskjending - til samfunnsstraff fra 75 til 420 timer.

GJERPEN KIRKE: I brann.