Reservoar med giftig avfall lekker:

Frykter seks meter høy vegg av vann

Flere millioner liter med giftig avfallsvann ble i helga pumpet ut i Tampa Bay i Florida, i forsøket på å avverge en katastrofe.

PUMPET UT: Flere millioner liter med giftig avfallsvann ble i helga pumpet ut i Tampa Bay i Florida, i forsøket på å avverge en katastrofe. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Et reservoar i havna Port Manatee, som lagrer giftig fosfor-avfall fra en tidligere gruve, har slått sprekker og risikerer kollaps, skriver The Guardian.

Florida-guvernør Ron DeSantis erklærte lørdag unntakstilstand i området, og over 300 boliger i nærheten ble evakuert, i frykt for at mange millioner liter vann skulle skylle inn over nabolagene, skriver Tampa Bay Times.

FRYKTER KOLLAPS: Det er erklært unntakstilstand i områdene rundt Piney Point-gruven i Florida, etter frykt for at et anlegg for lagring av giftig avfall skal kollapse. Foto: Tiffany Tompkins / The Bradenton Herald / AP / NTB
FRYKTER KOLLAPS: Det er erklært unntakstilstand i områdene rundt Piney Point-gruven i Florida, etter frykt for at et anlegg for lagring av giftig avfall skal kollapse. Foto: Tiffany Tompkins / The Bradenton Herald / AP / NTB Vis mer

Fortsatt kritisk

- Dersom du befinner deg i evakueringsområdet, og du ikke har lyttet til dette, så bør du tenke deg om to ganger og følge ordren, sier Scott Hopes, som er administrator for Manatee County på en pressekonferanse søndag ettermiddag lokal tid, ifølge New York Times.

- Vi er ikke ute av den kritiske fasen ennå. Vi bør være i en mye bedre posisjon innen tirsdag, sier Hopes.

Et fengsel ligger også i evakueringssonen. Der har insatte og ansatte blitt flyttet opp i annen etasje.

Frykter full kollaps

Dersom lekkasjen ikke lot seg stanse, advarte myndighetene i Manatee county om at en kollaps kunne føre til at mange millioner liter vann slapp ut av dammen på minutter, noe som potensielt kunne resultere i en over seks meter høy vegg av vann.

- Hva om vi får en full kollaps? Vi snakker om mange millioner liter med vann som kan lekke ut på minutter. Modeller på under en time viser en vegg av vann på så mye som over seks meter, sier Hopes.

LAGER REDER AV SØPPEL: Flere fuglearter på øya Runde lever blant flere tonn med søppel. Det er blant annet fiskebåtene som har etterlatt det maritime avfallet. Foto: Roger Brendhagen. Video: Bjørn Larsen. Video av Roger: Eilif Stene Vis mer

Guvernør DeSantis fikk søndag morgen en helikoptertur over området, og sa seinere at ingeniører fortsatt forsøkte å tette sprekkene i anlegget, med blant annet steiner og annet materiale, ifølge The Guardian.

Da lekkasjen først ble oppdaget 26. mars, hadde reservoaret om lag 1920 millioner liter vann. Siden har mannskaper forsøkt å lette trykket på anlegget ved å kontrollert pumpe ut rundt 35 millioner liter daglig. Men situasjonen har likevel forverret seg, opplyser myndighetene.

«En miljøkatastrofe»

Ifølge The Guardian inneholder reservoaret fosforgips - et radioaktivt biprodukt fra produksjonen av gjødsel. Dammen har også små mengder med naturlig radium og uran, og kan også avgi store mengder med radongass.

Guvernøren kalte avfallet i dammen for en «blanding av saltvann» da han deklarerte krise søndag. Det har fått flere til å beskylde DeSantis for å forsøke å dysse ned hendelsen.

KATASTROFE: Et skip har gått på grunn utenfor Mauritius og lekker tonnevis med olje ut i havet. Det betyr full krise. Vis mer

Blant annet demokraten Nikki Fried, som på Twitter tok til orde for at lekkasjen hadde potensial til å bli «en miljøkatastrofe».

Miljøorganisasjoner har også tatt til orde for at det kan skade dyrelivet i området. Blant annet miljøaktivist-gruppen Mana-Sota 88, som mener industrien har hatt mer enn nok tid til å finne en trygg måte å kvitte seg med det farlige avfallet på.

Søndag tok også Scott Hopes i myndighetene til orde for at det kunne blitt tatt tak i problemet for flere år siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer