Frykter selvmord blant barn

Statens legemiddelverk vurderer å stramme inn bruken av lykkepiller blant barn. Forskere frykter pillene kan føre til selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hilde Schjerve

Britiske eksperter stempler nå antidepressiva som uegnet i behandlingen av depresjoner hos barn. Bakgrunnen er en gjennomgang av tidligere upubliserte og publiserte studier, som i går ble offentliggjort i det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

Tidligere har SSRI-preparatene, bedre kjent som lykkepillene, blitt sett på som den best egnete medikamentelle behandlingen for alvorlig deprimerte barn.

Men i vinter gikk britiske helsemyndigheter ut og advarte mot en bekymringsfull økning i selvmord blant barn som fikk antidepressiva i forhold til dem som fikk narremedisin.

Eksperter skal møtes

Medikamentet Zoloft med virkestoffet sertralin er på ekspertenes liste over antidepressiva som ikke bør gis til barn. Nå vurderer Statens legemiddelverk å trekke tilbake anbefalingen av produktet.

- Vi har lenge planlagt et nytt møte med ekspertene som har utarbeidet våre anbefalinger for antidepressiva, men har avventet ekspertmøter i USA og EU. Nå vil vi ha vårt møte så fort det lar seg gjøre. Vi tar dette selvsagt på alvor. Det er meget interessant at dette er publisert i anerkjente The Lancet, sier seksjonsleder Ingebjørg Buajordet i Statens legemiddelverk.

- Vi vil vurdere å endre de norske anbefalingene i forhold til det som nå blir anbefalt internasjonalt, sier hun.

Virker negativt

Forskere ved «National Collaborating Centre for Mental Health» i London har nå reanalysert data fra tidligere blindstudier med barn i alderen 5-18 år, og fått tilgang til upublisert materiale fra pilleprodusentene. Resultatene snur de gamle terapianbefalingene fullstendig på hodet.

Ifølge forskerne Craig Whittington og Tim Kendall er Prozac (Fontex) det eneste SSRI-preparatet som ikke virker negativt på barn med depresjon.

De retter harde skyts mot industrien:

- Legemiddelfirmaer som holder tilbake data eller ikke gjør alle sine forskningsdata tilgjengelig, underminerer retningslinjene. Vi risikerer at behandlinger som er ineffektive, skadelige eller begge deler, blir anbefalt, sier Kendall til The Lancet.

Han tar til orde for strengere kontroll av legemiddelindustrien, og at alle forskningsdata blir gjort tilgjengelige.

- At disse legemidlene er blitt godkjent for behandling av barn på bakgrunn av svært begrensete bevis for at de har effekt, viser at det haster å få dette på plass, sier Kendall.

VÆR FORSIKTIG: Forskere advarer nå mot bruk av lykkepiller for depressive barn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer