Frykter selvmordsbølge

De etterlatte etter Beslan-tragedien sliter med dype depresjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ankom ti tidligere gisler Moskva, og alle ble umiddelbart innlagt ved Serbsky-Instituttet - en av byens mest anerkjente pyskiatriske institusjoner. Legene ved sykehuset uttaler at de ti sliter med alvorlige selvmordstanker, skriver dagens utgave av Pravda.

Så mange som 142 av de involverte i gisseldramaet trenger akutt psykiatrisk behandling, skriver avisa Kommersant.

Trenger hjelp

En kvinne som var fanget på skole nr. 1 i Beslan har allerede begått selvmord etter at hun kom hjem.

- Vi har dessverre mistet én kvinne. Hun begikk selvmord etter å ha identifisert sitt døde barn, sier Tatiana Dmitreva, som er direktør ved Serbsky-instituttet.

Spesialister har jobbet døgnet rundt på sykehus og begravelser for å hjelpe de overlevende og pårørende. Det er naturlig nok mange som trenger for å komme over sjokket og sorgen som herjer det lille lokalsamfunnet i etterkant av gisseldramaet.

Sein reaksjon

12-årige Soslan er en av dem som nå får hjelp i Moskva. Han ble brakt til den russiske hovedstaden på grunn av autistiske symptomer. Soslan viste ingen reaksjoner på flere dager etter at han ble sluppet fri. I stedet så han bare rett framfor seg med glassaktig blikk.

I går spurte Soslan for første gang om å få gå ut siden gisseldramaet, og han våknet heller ikke av sine egne skrik natterstid, skriver den russiske avisa.

- Vi forventer ikke mange tilfeller av selvmord ennå. Dette begynner stort sett å skje en eller to måneder etter at krisesituasjonen er over, forteller psykolog ved det russiske helsedepartementet, Boris Kazakovtsev.

  • Ifølge Interfax døde syv år gamle Beklastan Khudalov på et sykehus i Moskva i går. Dermed har det offisielle tallet på omkomne steget til 327.
<B>SORG:</B> Kvinne sørger ved graven til en av sine kjære etter gisselaksjonen i Beslan sist uke.