Frykter selvmordsbombere i New York

Tungt bevæpna politi patruljerer nå gatene i New York, blant annet på jakt etter mulige selvmordsbombere. Myndighetene er også redd for at terrorister skal ta over fjernsynsstasjoner og sende anti-amerikansk propaganda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som angrepet på Irak startet politiet i USAs største by de største sikkerhetstiltakene i New Yorks historie. Med bombehunder, maskingevær og geigertellere har hundrevis av politifolk satt i gang ekstra sikkerhetstiltak rundt steder byen som regnes som mulige mål for terrorangrep, blant annet Wall Street, krigsminnemerker og t-banestasjoner.

Biler til og fra Wall Street, og på parkeringsplasser rundt, blir grundig sjekket. Politifolkene er utstyrt med gummihansker, gassmasker og annet førstehjelpsutstyr som vern mot kjemiske eller biologiske angrep.

Tv-stasjoner

På Manhattan er det satt inn ekstra vakthold rundt lokalene til de mange tv-stasjonene i bydelen. Bakgrunnen er at man er redd for at disse kan være mulige mål for terrorister som vil bruke dem for å sende anti-amerikansk propaganda.

- Vi er spesielt bekymret for de utenlandske tv-stasjonenen, sier politimester Ray Kelly i New York til AP.

I jakten er man på særlig jakt etter mulige selvmordsaksjonister. Derfor er man ekstra på vakt der det samles mange folk. Byens fineste restauranter er også antatte mål.

Operasjon Atlas

Sikkerhetsopplegget har fått navnet Operasjon Atlas og kan komme til å vare i flere uker framover. New York har 36.500 politifolk å ta av og de enorme sikkerhetstiltakene kan komme til å koste nærmere 40 millioner kroner i uka.

- Den mest omfattende anti-terroraksjonen byen vår noen gang har satt i gang, sier borgermester Michael Bloomberg.

Sikkerhetstiltakene betyr også gjenopptakelse av militære overvåkningsflyginger over byen. I luftrommet over John F. Kennedy International Airport er det opprettet en sterkere restriksjon på flyginger i en radius av 50 kilometerne fra flyplassen.