Frykter seriemorder etter grufullt gruvefunn

Middelhavsøya er rystet etter funn av to lik på ei uke. Samtidig pågår jakten etter flere ofre.

FUNNET DREPT: Politi og brannvesen søker etter lik i en gruvesjakt ved landbyen Mitsero på Kypros, etter at to kvinner ble funnet døde i den samme gruven i løpet av én øke. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FUNNET DREPT: Politi og brannvesen søker etter lik i en gruvesjakt ved landbyen Mitsero på Kypros, etter at to kvinner ble funnet døde i den samme gruven i løpet av én øke. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

Kypriotisk politi frykter at en seriemorder kan ha herjet i landet, etter at to kvinner har blitt funnet drept og forlatt i ei gruve på den populære ferieøya. Samtidig pågår jakten på ei savnet seks år gammel jente.

Det første offeret ble funnet 14. april i ei nedlagt gruve ved landsbyen Mitsero, rundt tre mil vest for landets hovedstad Nicosia. Offeret, som har blitt identifisert som en 39 år gammel kvinne fra Filippinene, forsvant 4. mai i 2018 sammen med sin seks år gamle datter. Den lille jenta er fortsatt savnet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Nøyaktig ei uke seinere, seint søndag kveld, fant politiet et annet offer i den samme gruva. Politiet tror det er snakk om en 28 år gammel kvinne, også hun fra Filippinene, som ble meldt savnet i fjor.

En 35 år gammel gresk-kypriotisk yrkesoffiser i landets nasjonalgarde er pågrepet og mistenkt for å ha drept alle tre.

Samtidig fortsetter jakten på flere ofre.

- Dette er en type kriminalitet som vi aldri har sett på Kypros. Det er fortsatt for tidlig å si noe om hvor omfattende saken er, sier politisjef Zacharias Chrysostomou, ifølge nettavisa in-cyprus.

OMFATTENDE SØK: En kypriotisk politimann er avbildet ved den oversvømte gruvesjakta utenfor landsbyen Mitsero. Politi og brannvesen gjennomfører omfattende søk i området. Foto: Petros Karadjias / AP / NTB Scanpix
OMFATTENDE SØK: En kypriotisk politimann er avbildet ved den oversvømte gruvesjakta utenfor landsbyen Mitsero. Politi og brannvesen gjennomfører omfattende søk i området. Foto: Petros Karadjias / AP / NTB Scanpix Vis mer

Frykter kollaps

Uttalelsene kom samtidig som politi og brannvesen fortsatte intensive søk etter flere lik i den forlatte gruva. Politiet søker også i en innsjø i Xyliatos, hvor mannen skal ha forklart at han dumpet liket av den seks år gamle jenta

Kypriotiske medier skriver at det kan være snakk om det første dokumenterte tilfellet av en seriemorder som har herjet på øya.

Også mandag søkte politi og brannvesen i den 130 meter dype gruvesjakta som er fylt med vann, blant annet ved hjelp av undervannskameraer som så langt har søkt 50 meter ned i dypet. In-cyprus skriver at et av kameraene har registrert en form som kan minne om en menneskekropp.

Seint mandag kveld melder imidlertid brannvesenet at de har blitt nødt til å utsette søkene i gruva, etter at det ble oppdaget at metallbjelker i sjakta kan komme til å kollapse. En talsmann for brannvesenet sier de har tilkalt spesialmannskap som skal sikre gruva, før søkene blir gjenopptatt, ifølge Cyprus Mail.

Reuters viser til en fengslingskjennelse hvor det framgår at politiet mener 35-åringen oppsøkte ofrene på en datingside på nettet.

KAMERA-SØK: Etterforskere bruker blant annet undervannskameraer i søket etter flere lik i en innsjø ved Xiliatos på Kypros. Foto: Philippos Christou / AP / NTB Scanpix
KAMERA-SØK: Etterforskere bruker blant annet undervannskameraer i søket etter flere lik i en innsjø ved Xiliatos på Kypros. Foto: Philippos Christou / AP / NTB Scanpix Vis mer

Får krass kritikk

Det kypriotiske nyhetsbyrået CNA viser til politiuttalelser fra et annet fengslingsmøte, hvor etterforskere uttalte i retten at mannen hadde innrømmet å ha kvalt et av ofrene etter å ha hatt sex med henne, ifølge AP.

Seint søndag kveld møtte et stort antall kvinner fra øyas filippinske befolkning opp for å minnes de drepte kvinnene.

Samtidig må politiet på øya svare på kritikk for hvordan de har håndtert saken etter at de første savnetmeldingene kom i fjor.

Venner av den 39 år gamle kvinnen som forsvant i fjor vår gjorde desperate forsøk på å finne henne. Politiet skal ha sagt til dem at hun sikkert hadde stukket av til den tyrkisk-kontrollerte nordlige delen av landet, hevder Louis Koutroukides, leder av Housemaids Association of Cyprus, overfor Radio Active.

Koutroukides hevder å ha kontaktet politiet, men fått til svar: «Du stresser over en filippinsk dame og hennes datter. Hun har helt sikkert dratt til det okkuperte nord», ifølge radiokanalen.

SAVNET: Redningsmannskap søker etter en savnet seks år gammel jente. Foto: Reuters / NTB Scanpix
SAVNET: Redningsmannskap søker etter en savnet seks år gammel jente. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Anerkjenner bekymring

Landets justisminister, Ionas Nicolaou, sier politiets håndtering av saken vil bli gjennomgått, men at prioriteten akkurat nå er å få løst drapsgåten.

Flere politiske partier har tatt til orde for at justisminister Nicolaou og politisjef Chrysostomou må trekke seg.

Politisjefen sier at han anerkjenner og forstår befolkningens følelser og spørsmålene som er reist, men ber om tålmodighet mens etterforskningen pågår.

- Vi kan forsikre om at vi har til hensikt å etterforske disse spørsmålene ærlig og med åpenhet, og at vi vil ta grep og tildele skyld dersom det er nødvendig, sier han ifølge Cyprus Mail.