FØRSTE SEX-AKSJON: Natt til søndag ble denne mannen pågrepet og anmeldt for sex-kjøp i horestrøket i Oslo. I kveld intensiverer politiet jakten mot horekundene. Foto: SVEIN GUSTAV WILHELMSEN
FØRSTE SEX-AKSJON: Natt til søndag ble denne mannen pågrepet og anmeldt for sex-kjøp i horestrøket i Oslo. I kveld intensiverer politiet jakten mot horekundene. Foto: SVEIN GUSTAV WILHELMSENVis mer

Frykter sexkjøp på utestedene

I kveld aksjonerer politiet igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I kveld starter Oslo-politiet for alvor sin aksjon mot hovedstadens prostitusjonsmiljø etter at lovforbudet mot kjøp av prostitusjon trådte i kraft nyttårsaften.

- Vi vil ha økt patruljering både med uniformerte og sivile patruljer i Oslo sentrum i kveld, i første omgang med fokus på utemarkedet. Men vi vil også følge nøye med på innemarkedet, sier leder for seksjon for organisert kriminalitet i Oslo-politiet, Øyvind Nordgaren til Dagbladet.no.

Det samme vil skje i Bergen, Trondheim og Stavanger. Målet er å få bukt med så mye som mulig av det åpenbare sexsalget.

Vil forebygge
- Vi håper dette vil virke forebyggende i forhold til kjøperne, og vil bruke tid på å snakke med de vi treffer. Samtidig vil de sivile enhetene selvsagt kunne avsløre salg. Men vi forventer ikke en strøm av anmeldelser, sier Nordgarden.

Foreløpig er kun en mann anmeldt for sexkjøp.

Natt til søndag klokka 02.00 ble den første angivelige horekunden tatt på fersken av en politipatrulje i det tradisjonelle horestrøket rundt Akershus festning. I bilen hadde han det politiet mener er en norsk prostituert kvinne, som mannen hadde avtalt en tur med. Nå får han 8500 kroner i bot.

Tomme gater
I kveld fortsetter Oslo-politiet offensiven mot horekundene.

Leder for Pro Senteret, Liv Jessen, tviler på at de vil finne mange prostituerte på gata.

- Vi har gått patruljer hver kveld siden nyttår, og gatene er tømt. Nå vil nok kanskje noen sive ut igjen etter hvert, men akkurat nå er det tomt. Hvorvidt det vil vedvare er for tidlig å si, sier Jessen.

Ved PRO-senteret har de ansatte jobbet aktivt med å informere særlig de utenlandske prostituerte om det ferske lovforbudet, og vil fortsette å patruljere gatene for å kartlegge hva som måtte være igjen av miljøet.

- De norske rusmisbrukerne er jo her fortsatt, men de nigerianske prostituerte uten oppholds- og arbeidstillatelse har nok reist videre, sier Jessen.

Mange har reist

I løpet av fjoråret var PRO-senteret i kontakt med 650 nigerianske prostituerte - dobbelt så mange som året før. Liv Jessen mener de fleste nå reiser til andre land for å jobbe som prostituerte.

- De vil nok reise til andre land der det fortsatt er mulig å tjene penger på prostitusjon. Når det gjelder de østeuropeiske jentene tror jeg nok noen vil etablere seg på det skjulte innemarkedet. Det er lettere for ei jente fra Litauen å leie leilighet enn for ei fra Nigeria for å si det sånn, sier Jessen.

Politiet mener de har ganske god oversikt over det innendørs prostitusjonsmarkedet i Oslo, og vil også fokusere sterkt på dette i dagene framover. Det betyr at flere utleiere kan vente seg besøk av politiet med det første.

Frykter sex-kjøp på utesteder
Oslo-politiet frykter også at deler at prostitusjonen vil flytte seg inn på byens utesteder etter forbudet.

- Prostitusjonen vil nok ta andre former enn før. Vi vil nå ta kontakt med utestedene i Oslo og informere om det nye lovforbudet og be dem være observante på eventuelt sexkjøp i sine lokaler, sier Nordgaren.

Han deler Jessens erfaring med at gatene er tømt for prostituerte, men tror en del jenter sitter på gjerdet.

- Vi tror mange avventer litt, og sikkert vurderer innemarkedet. Derfor vil vi også ha spesielt fokus på dette, sier lederen for seksjon for organisert kriminalitet, Øyvind Nordgarden.

Liv Jessen og Pro Senteret frykter at politiets aksjoner vil ramme de prostituerte like hardt som horekundene.

- Det er ikke de som gjør noe ulovlig. Men når politiet aksjonerer i leiligheter der det foregår salg av prostitusjon er det ikke utleieren som havner på gata. Det er jentene, sier Jessen.

TOMME GATER: Leder for PRO Senteret, Liv Jessen, tror de fleste prostituerte har forlatt Oslos gater.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
TOMME GATER: Leder for PRO Senteret, Liv Jessen, tror de fleste prostituerte har forlatt Oslos gater. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer