Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter sextiltalt prestefar

ÅLESUND (Dagbladet): Barna til den overgrepstiltalte presten på Sunnmøre frykter for at faren skal oppsøke dem der de bor nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fortalte mormoren deres i Frostating lagmannsrett i går.

Etter at faren ble pågrepet 19. november 1998, og den alvorlige saken ble kjent gjennom media, ble barna tatt hand om av forskjellige fosterforeldre.

Moren vant foreldreretten og nå bor barna et sted på Østlandet med sin mor og besteforeldre.

Mormoren vitnet i straffesaken som pågår i Ålesund i går. Hun la ikke skjul på at hun lenge hadde hatt et anstrengt forhold til sin tidligere svigersønn.

- Ble kuet

- Jeg mente min datter hadde det veldig vanskelig i ekteskapet. Jeg foreslo at hun skulle bryte opp allerede i 1983 for å flytte hjem til oss, men hun ble presset til å bli på Sunnmøre. Hun hadde ikke egen vilje lenger. Hun ble kuet. Hennes mann var to personer. Han kunne være veldig positiv og grei. Andre ganger ville han unngå meg, forklarte mormoren.

Hun fortalte i retten at datteren ikke visste hva som hadde skjedd mellom barna og hennes tidligere ektemann. Det skal ha kommet fram fra barna etter hvert.

- Nå er barna redde for faren sin, for at han skal komme til det stedet hvor de bor nå, forklarte mormoren.

Tidligere har en venninne av den eldste datteren forklart at barna frykter for faren.

Ble rasende

I tillegg til å være tiltalt for seksuelle overgrep mot en voksen kvinne under sjelesorg, er presten tiltalt for seksuelle overgrep mot flere av sine barn.

Ei av jentene skal ifølge mormoren ha blitt rasende da hun leste at faren nektet straffskyld.

Datteren, som nå er 12 år gammel, skal ha krevd å få reise til Ålesund for å fortelle retten hva hun visste om faren. Det fikk hun ikke på grunn av sin lave alder, men hun fikk si at hun mente faren måtte komme i fengsel i et bevisopptak med en sorenskriver.

En psykolog fortalte i retten i går at en eldre datter tidvis var plaget av sykdom og depresjoner.

Varslet i 1995

- Hun er ressurssterk og ærlig om alle sine tanker og det hun opplever i hverdagen, sa psykologen.

Denne datteren har forklart at hun ble utsatt for seksuelle overgrep fra faren gjennom mange år.

- Hun hadde et bredt symptombilde som var klart i samsvar med det en vanligvis ser hos ungdom som en vet har vært utsatt for seksuelle overgrep, sa psykologen.

En sokneprest forklarte i går at hun allerede i 1995 ble varslet av en lege om prestekollegaen.

- Legen var opprørt over at presten hadde hatt telefonkontakt med en av hans klienter, noe som ble opplevd som et overgrep, forklarte soknepresten.

Hele Norges coronakart