Frykter Sharons jernneve

Syria har satt sine styrker i Libanon i høy beredskap etter rakettangrepet som drepte tre av deres soldater i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er frykt for nye israelske angrep. Ariel Sharon gjør nå Syria ansvarlig for Hizbollah-geriljaens handlinger, og geriljaen lover nye angrep.

- Spillets regler er endret, slo Israels forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer fast etter at seks israelske raketter hadde knust den syriske radarstasjonen Dahr al Baidar, 35 kilometer øst for Beirut. Tre syriske soldater mistet livet og seks ble skadd i angrepet.

Syria har satt sine styrker i Libanon i høy beredskap. Landets utenriksminister, Farouq al-Shara, beskrev angrepet som en aggresjon og varslet syriske mottrekk.

- Den israelske regjering har gjort en alvorlig feil ved å utføre disse aggressive handlingene og vil få et passende svar, sa Shara.

Omstridte gårder

De nye reglene Ben-Eliezer viser til er at Israel med Ariel Sharon som statsminister vil gjøre Syria direkte ansvarlig for angrep fra den sjiamuslimske Hizbollah-geriljaen. Rakettangrepet kom som svar på at Hizbollah skjøt granater mot israelske soldater ved de såkalte Shebaa-gårdene. En israelsk soldat ble drept lørdag.

Shebaa-gårdene er et omstridt område nord for Golan-høydene. Libanon mener det er deres, mens Israel hevder det tilhører Golan-høydene som de tok fra Syria i 1967.

- Vi har sendt en beskjed til syrerne om at vi ser dem som de eneste ansvarlige, sa Ben-Eliezer ifølge AP.

Hizbollah lover å gjennomføre flere angrep mot Israel.

- Vi vil kappe av hånda til fienden, som har strukket seg inn i vårt land og til våre brødre, sier Hizbollah i en pressemelding.

Syria, som har omkring 35000 soldater i Libanon, har utstrakt oversikt over hva Hizbollah-geriljaen foretar seg. Da statsminister Ehud Barak trakk de israelske okkupasjonsstyrkene ut av Libanon i mai i fjor, varslet også han at han ville gjøre Syria ansvarlig for Hizbollah-angrep.

Barak fulgte ikke trusselen opp med handling, men Sharon synes fast bestemt på å kjøre en hardere linje. Rakettangrepet i morgentimene i går var første gang siden 1996 at israelske kampfly angriper syriske mål i Libanon.

Utenriksminister Shimon Peres stemte mot å bombe radarstasjonen da saken var oppe i den israelske regjeringen søndag kveld.

Angrepet er blitt fordømt fra arabiske land som frykter konfrontasjon mellom erkefiendene Syria og Israel.

- Det Israel har gjort mot Libanon, er ikke akseptabelt. Det er en unødvendig opptrapping, sa Jordans utenriksminister Abdul-Ilah Khatib under et besøk i Jerusalem i går.

Presidenten i Libanon Emil Lahoud beskrev angrepet som «en alvorlig utvikling som nok en gang uttrykker den blodige kursen Israels statsminister Ariel Sharon har fulgt siden han kom til makten».

Diplomati

FNs spesialutsending til Midtøsten, Terje Rød-Larsen, var i går i kontakt med partene i konflikten. Han uttrykte bekymring over det israelske angrepet.

- Vi er bekymret over Israels skjerpede reaksjon tidligere i dag. Vi mener dette er et klart brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjoner, sier Rød-Larsen til Reuters. Han understreker samtidig at også Hizbollahs angrep på Israel klart bryter med resolusjonene.