Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

John Bolton

Frykter skaden Trump kan gjøre

Donald Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver, holdt ikke tilbake da han stilte opp i et stort TV-intervju søndag kveld. Han tegner et bilde av Trump som farlig skadelig for USA.

JOBBET SAMMEN: John Bolton (t.h.) var nasjonal sikkerhetsrådgiver for USAs president, Donald Trump. Foto: MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
JOBBET SAMMEN: John Bolton (t.h.) var nasjonal sikkerhetsrådgiver for USAs president, Donald Trump. Foto: MARK WILSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): John Boltons memoarbok om tida i Det hvite hus, «The Room Where It Happened», kommer ut tirsdag til tross for at Trump har forsøkt å stoppe den i retten. I boka beskriver Bolton Trump som «sjokkerende uinformert», og at han tar «uberegnelige» og «irrasjonelle» beslutninger, at han er ute av stand til å skille mellom personlige interesser og hva som er i USAs interesse, og at han blir manipulert av utenlandske motstander.

Bolton er selv en konservativ republikaner, som også har jobbet for presidentene George W. Bush, George H.W. Bush og Ronald Reagan.

- Jeg tror ikke han er en konservativ republikaner. Jeg skal ikke stemme på ham i november. Jeg skal helt sikkert ikke stemme på Joe Biden heller. Jeg kommer til å finne en konservativ republikaner å stemme på, sier Bolton til ABC News.

- Nedadgående spiral

Dette intervjuet ble sendt noen timer etter at The Daily Telegraph publiserte et intervju hvor de skriver at Bolton sier han vil stemme på Biden.

Uansett håper Bolton at Trump taper valget i november.

- Jeg håper historien vil huske ham som en president som satt i én periode, som ikke kastet landet ugjenkallelig inn i en nedadgående spiral vi ikke kan komme ut av. Vi kan klare oss gjennom én presidentperiode. Det er jeg absolutt overbevist om selv om det ikke blir valgt en konservativ republikaner i november. To presidentperioder er jeg med bekymret for, sier Bolton.

Samtidig beskriver han sin egen tidligere støtte til Trump som «en feil».

- Jeg overvurderte mulighetene for å omskape dette til en sammenhengende, rasjonell, systematisk beslutningsprosess til fremme for amerikanske interesser. Så ble det ikke, sier Bolton, som var i jobben som nasjonal sikkerhetsrådgiver i 17 måneder.

Manipulert

I tillegg mener Bolton at Trump lar seg manipulere av andre statsledere, og han påstår at Trump har bedt Kinas president Xi Jinping om å kjøpe amerikanske landbruksprodukter, fordi dette ville hjelpe ham i landbrukstunge delstater i valget.

- For meg er det en vanvittig uttalelse fra en president til lederen av et fiendtlig land, sier Bolton.

Overfor ABC hevder Bolton også at Trump eksplisitt fortalte ham at han ville knytte ukrainsk etterforskning av Joe Biden til nesten 400 millioner dollar i amerikansk militær bistand til Ukraina. Trump har benektet dette.

- Han forhandlet for å få etterforskningen, og brukte den føderale regjeringens ressurser, noe jeg synes er svært urovekkende, sier Bolton.

Ifølge Bolton var sammenhengen mellom etterforskningen og bistanden «viden kjent» blant høytstående regjeringsmedlemmer i Det hvite hus, utenriksdepartementet, forsvarsdepartementet og justisdepartementet.

RASISTISK: Donald Trump har tidligere påstått at Kina er årsaken til coronaviruset, og kalte covid-19 for "Kung flu" i gårsdagens arrangement. Video: AP Vis mer

Svarer på kritikk

Siden innholdet i boka ble kjent, har Bolton fått massiv kritikk, både fra Trump-leiren som mener han er illojal. Trump selv hevder også at boka inneholder hemmeligstemplet informasjon, og at Bolton bryter loven. Han har også beskrevet Bolton som en «galning».

Men også Demokratene er rasende fordi han ikke kom med denne informasjonen under riksrettshøringene mot Trump i fjor høst. Det var hendelsen i Ukraina som var utgangspunktet for at Trump til slutt ble stilt for riksrett.

KRITISERES: Etter at Donald Trump gikk ustødig ned en rampe, har spørsmål om helsen hans blitt diskutert på sosiale medier. Reporter: Christian Wehus. Video: AP Vis mer

- Det er typisk for Trump-administrasjonen når de møter kritikk. De tar ikke for seg substansen i kritikken, de angriper personen. Presidenten er ikke bekymret for at utenlandske myndigheter leser boka. Han er bekymret for at amerikanere leser boka, sier Bolton.

Han understreker at han har vært «veldig bevisst» på å unngå å ta med hemmeligstemplet informasjon.

Han hevder også at et vitnemål fra han under riksrettsprosessen ikke ville betydd noe.

- Jeg tror ikke demokratene hadde vidd eller politisk forståelse eller rekkevidden til å forandre det som for dem var en øvelse for å fyre opp sine egne kjernevelgere slik at de kunne si: «Vi stilte Donald Trump for riksrett». Den oppførselen er nesten like ille noe lik oppførselen til Trump, sier Bolton til ABC News.

- En forpliktelse

Han har fått et forskudd på 2 millioner dollar for å skrive boka, og den kommer etter alle solemerker til å bli en bestselger. Mange kritikere mener det er nettopp pengene som har fått Bolton til å vente med å fortelle om situasjonen i Det hvite hus. Selv mener Bolton han har patriotiske motiver.

- Jeg har en forpliktelse til å la det amerikanske folk få vite hvordan det er inne i Det hvite hus, og hva lederen deres driver med, sier Bolton og tilføyer:

- Det er ikke min forpliktelse å hjelpe demokratene ut av deres egne problemer. Min vurdering var at jeg var forberedt på å vitne. Men jeg mener det faktisk dette er et bedre tidspunkt for å fortelle historien fordi nå kan det amerikanske folk se det i sammenheng med den viktigste politiske beslutningen vi foretar oss som nasjon hvert fjerde år.

ØNSKER BEVIS: Den republikanske senatoren Mitt Romney ser frem til å høre John Boltons versjon i riksretten mot Trump. Video: AP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!