Frykter Skah-barna skal kidnappes

Norsk politi frykter at olympiamesteren Khalid Skah skal kidnappe sine norske barn.

AVVISER: Khalid Skah hevder at han ikke kjenner til episodene som har kommet opp. Foto: Øistein Norum Monsen
AVVISER: Khalid Skah hevder at han ikke kjenner til episodene som har kommet opp. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I fjor sommer kunne Anne Cecilie Hopstock (44) komme hjem til Norge med sine to barn. Tre og et halvt års mareritt var endelig over - håpet den lille familien.

Men i dag - snart 14 måneder etter den dramatisk flukten - lever barna og familien fortsatt i frykt for at eksmannen Khalid Skah skal kidnappe barna.

Advokat Marte Svarstad Brodtkorb - som selv skal ha blitt drapstruet av Skah - bekrefter overfor Dagbladet at det vært flere episoder etter hjemkomsten.

Sikkerhetstiltak - Norsk politi har iverksatt nødvendige sikkerhetsmessige tiltak for å forhindre en eventuell ny kidnapping, sier advokat Svarstad Brodtkorb.

Dagbladet er kjent med at datteren til Anne Cecilie Hopstock og Khalid Skah skal ha blitt oppsøkt på sin daværende skole av ukjente personer i en bil.

De ukjente mennene forsøkte å ta bilder av henne. Den svært ubehagelige episoden for den jenta, blir sett i sammenheng med at flere personer forfulgte både moren og hennes advokat i ukene etter at barna var befridd og tatt hjem til Norge.

- Vi ønsker minst mulig oppmerksomhet rundt barna og den vanskelige situasjonen de var i, sier advokat Marte Svarstad Brodtkorb til Dagbladet.

Det var i jula 2006 Anne Cecilie Hopstock måtte flykte fra Marokko. Hun har tidligere fortalt om drapsforsøk og hvordan ekteskapet med den marokkanske idrettshelten utviklet seg til et mareritt.

Nøye planlagt Først sommeren 2009 klarte Anne Cecilie Hopstock å få hentet barna hjem til Norge. Skah er tiltalt for bortføring av barna. I et nøye planlagt aksjon - ledet av den høyt dekorerte kommandosoldaten Trond André Bolle - ble barna hentet hjem.

Datteren og sønnen klarte under dramatiske omstendigheter å flykte fra boligen hvor de ble holdt innelåst, og søkte tilflukt i den norske ambassaden i hovedstaden Rabat. Der ble de senere smuglet ut, og kjørte til en havneby. Hvor de seilte til Spania, og deretter hjem til Norge.

Orlogskaptein Trond André Bolle som hjalp Anne Cecilie Hopstock å få barna hjem, ble drept i Afghanistan i sommer. Dagbladet får bekreftet at norske myndigheter mener Anne Cecilie Hopstock og hennes to barn lever i en konstant fare for å bli utsatt for hevn og en kidnapping av barna.

- Jeg verken vil eller kan si annet til disse opplysningene enn å bekrefte at vi er i en løpende dialog og har tatt kontakt med norsk politi, sier advokat Marte Svarstad Brodtkorb.

- Hvordan vurderer familien trusselbildet?

- Av hensyn til familien og politiets arbeid vil jeg ikke si noe om hvordan de vurderer trusselbildet, sier advokaten.

Doping Situasjonen til den tidligere BUL-løperen Khalid Skah skal ha blitt vanskeligere i Marokko. Ifølge den franske avisa Le Monde skal en av de lovende friidrettsutøverne i Marokko ha forklart at hans trener - Khalid Skah - skal ha forsynt ham med dopingmidlet EPO. I et brev til den medisinske kommisjonen i Den Internasjonale Friidretts Føderasjonen( IAAF) og WADA (Verdens antidopingyrå) har Aissa Dghoughi ifølge Le Monde forklart at Khalid Skah skal gitt EPO og veksthormoner til en rekke utøvere.

En rekke marokkanske og fransk-marokkanske friidrettsutøvere har blitt trent av Khalid Skah, og er tatt for doping.

Demonstrasjon I sommer annonserte Khalid Skah at rundt 10.000 mennesker vil møte opp foran den norske ambassaden i Marokko og demonstrere mot norske myndigheter.

Skah har flere ganger hevdet at det var den norske regjering som hadde sendt kommandosoldater til Marokko og bortført barna.

Ved siden av sikkerhetsvakter og presse var det bare noen få titalls mennesker som hadde møtt opp for å demonstrere foran ambassaden i Rabat.

Truer med bortføring Khalid Skah benekter at han har forsøkt å kidnappe barna, men sier han ikke ser bort fra at han vil gjøre det.

Khalid Skah sier han har det tungt om dagen og at det er mer enn ett år siden han så barna sine forrige gang, men marokkaneren avviser at han har forsøkt å kidnappe barna eller bedt andre om å gjøre lignende.

— Så langt har jeg ikke det, og jeg kjenner ikke til episodene du viser til, sier Khalid Skah til Dagbladet.

Han forventer at norske og marokkanske myndigheter skal møtes og bli enige om en løsning som kan gi ham barna.

— De brøt marokkansk og internasjonal lov da de kom bevæpnet inn i mitt hus og tok barna fra meg. Hvis dette ikke finner en løsning snart, kan jeg være villig til å gjøre det samme. Jeg har fått mange tilbud og kan være villig til å betale mye penger for at det skal
skje. Hvordan kan norske myndigheter forvente at jeg skal respektere loven etter det som skjedde med meg? spør Skah.

Han hevder han har mange venner i Norge som støtter ham og som ønsker å hjelpe han.

— Men ingen jeg vet om har foretatt seg noe ennå, sier han.

Skah avviser at han har tilbudt friidrettsutøvere i Marokko EPO.

— Det der er en gammel anklage. Jeg har aldri tilbudt eller brukt doping. I dag har jeg ingenting med sport å gjøre, sier den olympiske
mesteren.