Corona

Frykter skjult mai-smitte

Glade maidager fører til endringer i testaktiviteten, og dermed usikre smittetall. Samtidig forventer FHI mindre lokale utbrudd som følge av økt sosial aktivitet i tida rundt nasjonaldagen.

JANSSEN-NEI: FHI-overlege Preben Aavitsland sier at han ikke vil ta Janssen-vaksinen. Vis mer
Publisert

Mai måned betyr løvetann, nasjonaldag - og endringer i coronatest-aktiviteten som følge av en opphopning av fri- og helligdager.

Dermed øker også risikoen for skjult smitte i en periode i denne måneden. Det opplyser avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

- Det gjør at det lave antall smittede vi har registrert akkurat nå er gjenstand for noe usikkerhet, sier hun til Dagbladet.

- Forventer utbrudd

Et klart bilde får FHI først når testaktiviteten har kommet tilbake til det normale igjen. Nå følger instituttet spent med.

- Etter dager hvor man normalt er mer sosialt aktiv, som 17. mai, er det alltid grunn til å følge med på om det gir seg utslag i økte smittetall, sier Vold.

- Er dere bekymret for utbrudd rundt omkring i landet?

- Vi forventer at vi kommer til å se mindre utbrudd rundt omkring som følge av økt sosial aktivitet. Det vil ikke være overraskende. Det er også kommunene forberedt på, og de har etter hvert opparbeidet seg gode rutiner for å slå ned på slike utbrudd, sier Vold.

Når kan du få vaksine?

Hvor gammel er du?

Har du en underliggende sykdom?

Er du helsepersonell?

Tempoet i vaksineringen er forskjellig rundt omkring i landet. Sjekk din kommunes hjemmeside for oppdatert status. Ingen data i testen sendes til Dagbladet.

FHI forventer å se slike mindre lokale utbrudd rundt omkring i Norges kommuner en stund framover. Det skyldes ikke bare 17. mai.

- Vi ser stadig små utbrudd fra ulike steder i landet. Norge er i en situasjon hvor vi har i underkant av 3000 meldte tilfeller i uka (smittetilfeller med prøvedato i den aktuelle uka, red.anm.), og har hatt det i noen uker. Tallet er lavere enn det var for litt siden, og dermed vil også mindre utbrudd kunne gi utslag på de nasjonale tallene, sier Vold.

- Gjenstår å se

Tross spredte utbrudd, forventer FHI fremdeles at hovedtyngden av meldte smittetilfeller vil befinne seg på Østlandet.

- Vi forventer at mindre utbrudd av den typen vi har sett i det siste vil fortsette å dukke opp en stund til. Om det oppstår større utbrudd som følge av akkurat 17. mai, gjenstår å se. Men vi har sett mindre utbrudd, og også stigning i smittetallene nasjonalt, i etterkant av enkelte andre ferier og høytider, sier Vold.

Avdelingsdirektøren framholder at økt vaksinedekning i befolkningen på sikt trolig også vil få innvirkning på smittespredningen.

- Vaksinene har vist seg å være effektive også mot smitte, ut fra de opplysningene vi har.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer