Frykter skjult utenlandsformue

Politiet frykter de to toppene i Finance Credit har en hemmelig formue i utlandet. Den ene siktede mener at saken handler om uenighet om låneavtalen med bankene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forhørsretten i dag lettet Økokrim litt på sløret i finansskandalen som nå seiler opp. De to toppene som ble arrestert i går, Torgeir Stensrud og Trond Kristoffersen, har begge gått med på to ukers varetektsfengsling med brev- og besøkskontroll. Politiet har i helgen ransakt de siktedes kontor, hjem og biler.

Økokrim mener de to mennene kan ha skjult unna penger i utlandet, og ba om fengsling både på grunn av faren for bevisforspillelse, og faren for at de ville stikke av.

- Hvis de ikke blir fengslet kan de fort reise ut av landet, sa førstestatsadvokat Erling Grimstad i Oslo forhørsrett i dag.

Politiet mistenker at det kan være verdier og informasjon til verdi for etterforskningen i utlandet, også i selskaper utenfor Norden. Grimstad vil ikke utelukke at det kan komme nye pågripelser, også i utlandet.

Begge de siktedes advokater opplyser at klientene deres samarbeider med politiet, at de er opptatt av å få oppklart saken, og av å sikre verdiene i selskapet. De avviser faren for unndragelse.

- Utgangspunktet for min klient er at han ser seg tjent med at Økokrim får ro til å etterforske og avhøre vitner. Han ønsker og å avmystifisere og oppklare påstandene om penger i utlandet, sa Kristoffersens advoket Anders Brosveet.

Mange bedrifter i fare

En rekke selskaper bruke Finance Credit til å få inn fordringer. Grimstad frykter at et sammenbrudd vil få fatale konsekvenser for en rekke bedrifter.

- Etterforskningen dreier seg først og fremst om å sikre verdier, sa han i retten i dag.

Advokat Brosveet sier at midlene fortsatt er der.

- De har ikke forduftet, men de kan forvitre, sa han etter rettsmøtet i dag.

To forskjellige regnskaper

Grunnlaget for siktelsen er bankene som anmeldte Finacne Credit fredag sin granskning av selskapet. De fire bankene, Bank 1 Oslo, Sparebank 1 Midt-Norge, Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Vest, har samlet lånt ut 500 millioner kroner. Etter en artikkel om ståa i Finance Credit-gruppen i bladet Kapital i forrige måned begynte bankene å granske sin omstridte låntager. Andre banker har også lånt ut store beløp til selskapet.

Finance Credit har som hovedvirksomhet å drive inn regninger for andre. For å kjøpe disse fordringene har selskapet måttet låne store beløp. Bankene har sin sikkerhet i de innkjøpte fordringene.

- Långiver har stor interesse av å kunne følge med i regnskapene, sa førstestatsadvokat Grimstad i retten i dag.

Ifølge Økokrim og bankenes granskning skal selskapet ha operert med to forskjellige regnskaper, ett for sin egen valgte revisor, og ett de viste bankene. Det er spesielt regnskapet med skjæringspunkt 30. september i år Økokrim er opptatt av.

Til sin egen revisor skal selskapt ha oppgitt å ha 64 millioner på posten «SUM KUNDEFORDRINGER PANTSATT». Til bankene som har nettopp disse fordringene som sin sikkerhet skal de ha oppgitt å ha 684 millioner. Posten «SUM ANDRE FORDRINGER» skal i regnskapet til egen revisor ha stått på 623 millioner, mens bankene ifølge politiet fikk beskjed om at posten bare var på fire millioner.

Den foreløpige siktelsen mot Stensrud og Kristoffersen dreier seg om brudd på regnskapsloven. Strammerammen for den aktuelle bestemmelsen er på seks års fengsel.

Uenighet om låneavtale

Låneavtalen mellom Finance Credit og de fire bankene som anmeldte er komplisert og flere titalls sider lang. Advokat Brosveet mener etterforskningen vil få et annet fokus framover, og vil ikke kommentere siktelsen.

- Det er ikke denne siktelsen saken handler om. Saken handler om forståelsen av låneavtalen, hva bankene var innforstått med og ikke, sa Brosveet ettert rettsmøtet.

FRYKTER PENGEFLUKT: Aktor, førstestatsadvokat Erling Grimstad t.h., sammen med politiadvokat Ole Jacob Garder under mandagens fengslingsmøte i forbindelse med at eierne av Finance Credit lørdag ble pågrepet og siktet for brudd på regnskapsloven. Begge de siktede godtok to ukers varetektsfengsel og møtte ikke i retten.