Frykter skrekkvår etter ekstremsommeren

2097 skogbranner gjorde sommeren 2018 til «tidenes prøvelse» for Norge. Nå slås det alarm om runde to.

STORBRANN: Slik så det ut da en skogbrann herjet over et stort område i Aust-Agder i 2008. Brannhelikoptre jobbet på spreng med å få kontroll over brannen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STORBRANN: Slik så det ut da en skogbrann herjet over et stort område i Aust-Agder i 2008. Brannhelikoptre jobbet på spreng med å få kontroll over brannen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

2018 har skrevet seg inn i historiebøkene som et skrekkår for brannvesenet i Norge. For i fjor var det dobbelt så mange skogbranner i Norge som det var både i 2017 og 2016, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

Med 2097 skogbranner i inn- og utmark i landet, omtaler DSB fjorårets ekstremsommer som «tidenes prøve» for brann- og redningsvesenet og Sivilforsvaret.

19 prosent av alle reelle brannutrykninger i fjor var til skogbranner og branner i gress og kratt.

En stor del av skylda for det enorme antallet skogbranner i fjor har blitt tildelt ekstremsommeren som lå som et varmeteppe over store deler av landet i månedsvis i 2018.

Fylkesrekordene for temperaturer viste hvor ekstrem sommeren var. Hele åtte fylker satte ny temperaturrekord og et fylke tangerte sin gamle rekord for juli.

Dette kombinert med nær null nedbør førte til en ekstrem tørke. På de få dagene fra onsdag 11. til søndag 15. juli 2018 ble det registrert over 300 branner i Norge.

Verre enn normalt

Og selv om mange nordmenn trolig feiret at vi fikk kjenne på sydenvarmen og håper på en reprise i år, gir fjorårets rekordvær brannvesenet grunn til bekymring også i år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer