Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter skrekkviruset vil føre til livsfarlige bakgårdsaborter

- Når kvinner blir desperate, vil de søke sine egne løsninger.

MIKROCEFALI: Rundt 4000 barn i Brasil er født med den nevrologiske lidelsen mikrocefali i kjølvannet av zikavirusutbruddet. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino/NTB Scanpix
MIKROCEFALI: Rundt 4000 barn i Brasil er født med den nevrologiske lidelsen mikrocefali i kjølvannet av zikavirusutbruddet. Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Zikafeberen, som kan føre til deformerte hoder og hjerneskade hos fostre, herjer nå i Sør- og Mellom-Amerika. I Brasil, hvor utbruddet startet i desember, er rundt 4000 barn født med slike skader.

Mange land i de berørte områdene har svært restrektiv abortlovgiving, og interesseorganisasjoner frykter nå at virusutbruddet vil føre til at zikasmittede gravide kvinner vil abryte svangerskapet på ulovlig vis, i skjul på dårlig utstyrte abortklinikker hvor inngrepet er til fare for både mor og barn, skriver nyhetsbyrået AP.

Denne uka gikk Verdens helseorganisasjon (WHO) ut og beskrev spredningen av zikaviruset som eksplosjonsartet og dramatisk.

Det snakkes nå om at utbruddet av zikaviruset kan forårsake mellom tre og fire millioner sykdomstilfeller i de mest berørte områdene i løpet av et år.

Virusbærende mygg kan utløse sykdommen zikafeber hos mennesker. I rundt 80 prosent av tilfellene skaper viruset milde symptomer som lav feber, øyebetennelse, kløe og hodepine, og en av fire som smittes opplever ingen plager i det hele tatt, ifølge WHO.

Nevrologisk lidelse Mer skummelt er det at viruset ser ut til å kunne føre til mikrocefali hos nyfødte barn hvis gravide kvinner smittes.

Den nevrologiske lidelsen fører til at barnets hodeskalle blir mindre enn normalt, fordi hjernen utvikler seg unormalt i fosterlivet. Tilstanden vil føre til nedsatt hjernefunksjon og intelligens. Et betydelig antall av dem som blir født med diagnosen, dør unge.

I 2008 ble det gjennomført minst 4,4 millioner aborter i Latin-Amerika. 95 prosent av abortene ble utført i utrygge omgivelser, ifølge det amerikanske Guttmacher-instituttet.

Zicafeberen som nå herjer, kan føre til at flere gravide kvinner tyr til såkalte båkgårdsaborter. Det frykter såvel helsepersonell som interessegrupper.

- Økning av illegale aborter - Hva vil skje i et land hvor abort er fullstendig forbudt? Det er å forvente at vi vil få en økning av illegale aborter, utrygge aborter og at dette vil innvirke sterkt på kvinners mentale helse, sier Angelica Rivas i organisasjonen Acdatee i brasilianske Salvador som jobber for legalisering av abort i hjemlandet.

Hun for støtte av regionsdirektør Carmen Barroso i organisasjonen International Planned Parenthood Federation.

- Når kvinner blir desperate, vil de søke sine egne løsninger, sier Barroso.

I El Salvador, som ennå ikke har noen bekreftede tilfeller av mikrocefali hos nyfødte, har myndighetene nå gått ut og frarådet kvinner å bli gravide i løpet av de neste to åra.

SMITTEBÆRER: Aedes aegypti-myggen kan bære zikaviruset som kan føre til deformerte hoder og hjerneskade hos fostre. Foto: AP/Felipe Dana
SMITTEBÆRER: Aedes aegypti-myggen kan bære zikaviruset som kan føre til deformerte hoder og hjerneskade hos fostre. Foto: AP/Felipe Dana Vis mer

I Brasil er abort forbudt, med mindre den gravide er et voldtektsoffer, fødselen vil representere fare for kvinnens liv eller i tilfeller av at fosteret lider av hjernesykdommen anencefali.

Myndighetene i landet har avvist at de vil legge mikrocefali til unntakslista, en sykdom som vanligvis ikke kan påvises hos fosteret før sent i svangerskapet.

Skaper frykt For mange gravide kvinner skaper zicautbruddet stor frykt.

- Jeg er redd for at babyen min kan bli rammet, sier Kerly Rocio Ariza (17) fra Colombia. Hun er gravid i femte måned, og ble nylig diagnostisert med zikaviruset.

Selv om dette langt fra er ensbetydende med at babyen hennes vil utvikle mikrocefali, er den førstegangsfødende unge kvinnen livredd.

- Jeg har sett symptomene på TV, sier hun.

I går skrev Dagbladet at forskere som jobber i episenteret av zikavirusutbruddet i Brasil frykter at zikaviruset nå også blir båret av en langt mer utbredt myggart enn Aedes aegypti som er den kjente bæreren av virussmitten.

Mye tyder på at zikaviruset allerede er å finne i den langt vanligere og mer utbredte Culex-myggen - noe som øker risikoen dramatisk for at smitten skal spre seg rundt om i verden.

Grafikk: Kjell Erik Berg
Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer