ELITESOLDATER:  En gruppe Navy Seal-soldater under en demonstrasjon i Virginia Beach. Elitestyrken Team 6 er nå et mål for hevnaksjoner etter drapet på Osama bin Laden. Foto: AFP PHOTO/US NAVY/Robert Fluegel
ELITESOLDATER: En gruppe Navy Seal-soldater under en demonstrasjon i Virginia Beach. Elitestyrken Team 6 er nå et mål for hevnaksjoner etter drapet på Osama bin Laden. Foto: AFP PHOTO/US NAVY/Robert FluegelVis mer

Frykter skuddpremie på Seals-soldatene

Kaos rundt Navy Seals-basen i Virginia Beach etter Osama-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De er USAs tøffeste og sterkeste forsvarere. Men nå frykter amerikanske myndigheter for sikkerheten til elitestyrken i Navy Seals.

Det er selvsagt drapet på Osama bin Laden som har ført til økt fare for elitestyrkene, skriver ABC News. Amerikanske myndigheter antar at det utloves dusører til den eller de som klarer å ta livet av noen som var med på aksjonen i Abbottabad.

Forsvarsminister Robert Gates innrømmer da også at trusselen mot elitestyrkene er høyere etter drapet.

- Da jeg møtte dem forrige torsdag uttrykte de bekymring for det, særlig med tanke på familiene deres, sier Gates.

«Seal-spotting» Ifølge ABC News ser forsvarsdepartementet nå på nye sikkerhetsrutiner for å beskytte elitestyrken.

I Virginia Beach, der Navy Seals-ene har base, er det kaosliknende tilstander for tiden. Der bedrives «Seal-spotting» i utstrakt grad. Så vel journalister som vanlige folk prøver å finne ut hvem som er knyttet til elitetroppen.

- Mange reportere prøver å få intervjuer. De prøver bare å få en sak. Jeg skulle ønske de stoppet. Det skader bare Seal-samfunnet, sier Don Mann, et tidligere medlem av Navy Seal Team 6.

Han er blitt kontaktet av minst 25 reportere som ber ham identifisere soldatene i enheten, sier han.

Overrasket over lekkasjene Det at det i det hele tatt er blitt kjent at det var soldater fra elitestyrken Team 6 som utførte bin Laden-aksjonen, er ifølge kilder i militæret og etterretningstjenesten svært merkelig. De viser til at dette skulle være en topphemmelig aksjon.

Også forsvarsministeren er overrasket over all informasjonen som har lekket ut.

- For å være helt ærlig: For ei uke siden i Situation Room, ble vi enige om at vi ikke skulle gi fra oss noen detaljer om operasjonen, og alt det falt sammen på mandag - dagen etter, sier Gates.