Russlands invasjon av Ukraina:

Frykter «smertefullt» nederlag

Russiske militærbloggere frykter ukrainske motoffensiver. Det har de god grunn til å gjøre, mener tidligere forsvarstopp.

OFFENSIV: Den siste tida har Russland satt inn store styrker i en massiv offensiv mot tvillingbyene Sievjerodonetsk og Lysytsjansk i Donbas-regionen. Mange av styrkene har de hentet fra Kherson. Det kan straffe seg, mener tidligere forsvarstopp. Foto: AFP / NTB
OFFENSIV: Den siste tida har Russland satt inn store styrker i en massiv offensiv mot tvillingbyene Sievjerodonetsk og Lysytsjansk i Donbas-regionen. Mange av styrkene har de hentet fra Kherson. Det kan straffe seg, mener tidligere forsvarstopp. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Pro-russiske militærbloggere frykter at den russiske invasjonsstyrken i Ukraina har blottlagt seg for ukrainske offensiver, melder Institute for the Study of War.

Ukraina vil om ikke lenge «være mer enn kapable til å påføre smertefulle og avgjørende slag» mot russiske styrker, skriver én av bloggerne på Telegram.

De har all grunn til å være bekymret, forteller Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant, til Dagbladet.

NORSKE VÅPEN: Verifiserte videoer skal vise norske artillerivogner på bakken i Ukraina. Video: Faktisk.no Vis mer

Kan ha begått kardinalfeil

For den siste tida har Russland satt inn store styrker i en massiv offensiv mot tvillingbyene Sievjerodonetsk og Lysytsjansk i Donbas-regionen.

I praksis er det bare et spørsmål om tid før byene faller og hele Luhansk fylke er i Russlands hender, men verken Sievjerodonetsk og Lysytsjansk er spesielt taktisk viktige i seg selv, verken for Russland eller Ukraina, forteller Dalhaug.

Langt viktigere - for både Russland og Ukraina - er byen Kherson og det omkringliggende området, som ligger like nord for Krim-halvøya.

Og det er i dette området Russland kan ha begått en kardinalfeil.

- Russland har trukket styrker ut fra Kherson-området til offensiven i Donbas. Akkurat nå er dette et litt isolert russisk område, sier Dalhaug til Dagbladet.

Det vet ukrainerne utmerket godt.

- Vi har sett lokale motoffensiver, som jeg synes har fått for lite oppmerksomhet, særlig rundt Kherson. Dette området er viktigere enn noen kvadratkilometer til eller fra i Donbas, sier den pensjonerte generalløytnanten.

EKSPLOSJON: Russland skal ga truffet en tank i Sievjerodonetsk. Etter det har guvernøren i området bedt lokalbefolkningen holde seg i tilfluktsrom. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Har ikke flere forsterkninger

Kherson er strategisk viktig av flere årsaker, forteller Dalhaug.

Den Russland-annekterte Krim-halvøya fikk tidligere vannet sitt fra området rundt Kherson. Russland har også forsøkt å bygge opp et administrativt senter her.

- Kherson er det eneste området russerne holder som er vest for Dnipro. Skulle Russland én dag gå videre mot Odesa og Transnistria, slik de har uttalt, er de avhengig av disse posisjonene vest for Kherson, hvis ikke blir det mye vanskeligere, sier Dalhaug.

- Så en videre offensiv mot Kherson kan være fordelaktig for ukrainerne nå?

- Ja, nå er absolutt et godt tidspunkt å gå mot Kherson og den andre siden av Dnipro. Russland har ikke flere forsterkninger de kan sette inn i dette området, svarer den pensjonerte generalløytnanten.

BLIR TRUFFET: En journalist og en ukrainsk soldat ble skadd i dette dramatiske artilleriangrepet. Video: Alex Chan Tsz Yuk Vis mer

- Viktig del av strategien

Offensivene fra Mykolajiv og mot Kherson likner på ukrainernes offensiv mot de russiske stillingene rundt Kharkiv, nordøst i Ukraina. De er mindre, såkalte taktiske motoffensiver, og har foreløpig fungert godt.

- Det er viktig for ikke å stivne fronten. Russland får ikke konsentrert seg om å arrangere falske valg og true befolkningen hvis de er opptatt med å forsvare seg mot en taktisk ukrainsk offensiv, sier Dalhaug.

Men slike taktiske offensiver er også alt Ukraina har kapasitet til. Per nå.

- Jeg deler den oppfatningen at en større offensiv operasjon ikke er umiddelbart forestående, fordi det er en forventning om at Ukraina vil få mer vestlig utstyr, sier han.

Det er uvisst hvor lang tid det tar før Ukraina får utstyret de er blitt lovet. Videre er det uklart hvor lang tid det ukrainske forsvaret trenger på opplæring for å bruke utstyret.

I mellomtida forsvarer, angriper og holder det ukrainske forsvaret territorium der de kan og det ikke koster dem altfor mye.

- Dette er en viktig del av den ukrainske strategien som går ut på å avgi minst mulig og påføre fienden størst mulig tap, samtidig som man bygger opp styrker andre steder, sier den pensjonerte generalløytnanten.

DRONEKRIG: I sosiale medier florerer det av videoer som viser ukrainske styrker slippe hjemmelagde bomber fra droner på russiske styrker. Video: Telegram / Youtube / Reddit. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

Kan endre spillet

Av utstyret Ukraina er blitt lovet, er det artillerisystemet Himars det ukrainske forsvaret vil få desidert størst nytte av i en eventuell større offensiv, mener Dalhaug.

Himars er et lett og mobilt langtrekkende rakettartillerisystem, og vil trolig tvinge russerne til å operere på annet vis.

- Hvis man har systemer russerne vet rekker fram til dem, vil de endre operasjonsmønsteret sitt. Det oppnår man selv uten å skyte. Framover er Russland nødt til å kjøre skytset inn, skyte litt, og deretter flytte stillingene, for de vet at de kan bli truffet. De vil bruke mer tid på å flytte ammunisjon og skyts, og mindre tid på å avfyre det, sier Dalhaug.

Det vil også tvinge Russland utpå ukjent militærstrategisk farvann.

I Tsjetsjenia, Syria og Ukraina har Russland først bombet sine mål sønder og sammen, for deretter å sende inn bakkestyrker. Nå kan det bli vanskeligere.

- Det er nettopp det som gjør dette så viktig. Vi som holder på med dette pleier å si at den russiske hæren er en artillerihær med litt stridsvogner. I den russiske militære tradisjonen er artilleri veldig viktig for måten de fører strid på. Det er ingen avansert strid Russland fører. De skyter og skyter og skyter til de har ødelagt det meste, og sender en bølge av infanteri inn. Får ikke russerne skutt fra avstand, kan de heller ikke sende inn infanteriet uten å risikere at de blir skutt opp, sier Dalhaug.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer