Corona på Mount Everest:

Frykter smitte - tar drastiske grep

Kina tar drastiske grep for å forhindre importsmitte fra basecampen på Mount Everest.

KANSELLERER: Kina har besluttet å kansellere alle Everest-ekspedisjoner i frykt for smitte fra basecampen i Nepal. Foto: Daniel Prudek / Shutterstock / NTB
KANSELLERER: Kina har besluttet å kansellere alle Everest-ekspedisjoner i frykt for smitte fra basecampen i Nepal. Foto: Daniel Prudek / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pandemien satte en stopper for Mount Everest-sesongen i fjor, men i år har Nepal ønsket klatrere velkomne igjen, noe som har bydd på utfordringer. I starten av mai, som er høysesong for bestiging av toppene i Himalaya, testet minst 17 personer positivt for coronaviruset på basecampen ved verdens høyeste fjell.

- Du kan høre folk hoste overalt, men dette er ikke bare den vanlige hosten klatrere får her. Du skjønner at folk har smerter og at de har andre symptomer som feber og kroppssmerter, sa lederen i Furtenback Adventures, Lukas Furtenback, til BBC da smittetilfellene ble kjent.

Den dramatiske situasjonen på fjellet har ført til at Kina, som deler fjellet med Nepal, nå tar drastiske grep.

MÅLER HØYDEN: Kina og Nepal har lenge kranglet om høyden på Mount Everest. Nå har begge målt fjellet på nytt. Det skriver The Guardian. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Kansellerer alle turer

Verdens høyeste fjell, Mount Everest, ligger på grensen mellom Nepal og Kina, og klatrere kan derfor bestige det 8 849 meter høye fjellet fra begge land.

Det er bare kinesiske statsborgere som har fått klatretillatelse fra den kinesiske siden av fjellet i løpet av pandemien, et tiltak som ble innført for å unngå import og spredning av coronaviruset. Da smitten på basecampen i Nepal brøt ut, besluttet kinesiske myndigheter å øke smittevernet ytterligere og satte derfor opp sperringer for å holde klatrerne atskilt.

Nå kanselleres også alle planlagte ekspedisjoner i vårsesongen.

- Kinas sportsadministrasjon suspenderte lørdag virksomheter med tillatelse til å organisere klatringsaktiviteter fra den tibetanske siden av fjellet, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, sitert av CNN.

Beslutningen bunner i en frykt for importsmitte fra klatrere fra den nepalske siden.

- Å klatre over fjellet med de økende smittetallene og risikere livet til våre 20 kunder, fire fjellguider og 27 sherpaer ville vært både uforsiktig og uansvarlig, sier Furtenback i en uttalelse til avisa.

- Ikke fare for smitte

Nepal er for tida hardt rammet av viruset, og omtrent 20 prosent av landets totale coronatilfeller har blitt registrert de siste ti dagene. Til tross for høyt smittetrykk og et svært presset helsevesen, har Rudra Singh Tamang, sjef for landets turistdepartement, uttalt at Nepal ikke vil stoppe Everest-ekspedisjoner.

- Ekspedisjoner vil ikke bli kansellert. Everest er et isolert område, så det er ingen risiko for coronasmitte, sa Tamang, som selv har testet positivt for viruset, skriver The New York Times.

Mens Kina har innført strenge tiltak og forbudt utenlandske statsborgere å bestige verdens høyeste fjell, opplever Nepal klatrerekord. I år har de gitt 408 tillatelser til å klatre fjellet. Dette er det høyeste tallet noensinne og gir en inntekt på mange millioner, ifølge The New York Times.

Mangel på testkapasitet

Det har lenge vært et ønske om å få på plass testmuligheter på basecampen på Mount Everest, men dette har imidlertid ikke latt seg gjøre.

- Vi har etterspurt en teststasjon, men myndighetene har sagt at de ikke kan gi oss lov til å sette det opp, ifølge doktor Prakash Kharel.

Flere ekspedisjonsgrupper har benyttet seg av medbrakte tester, men smitten har likevel spredd seg ved turistattraksjonen.

NÅR TOPPEN: Frank Løke (41) har nådd toppen av Mount Everest. Video: @tpemba_sherpa Vis mer

Nordmann smittet på Mount Everest

Flere nordmenn har den siste tida forsøkt å bestige verdens høyeste fjell. Den norske klatreren Erlend Ness fra Trondheim trosset reiserådene for drømmen om å stå på toppen av Everest, men ble smittet av coronaviruset på vei opp til basecampen i Nepal.

- Etter 10 år med bestigning av høye fjell verden rundt uten høydesyke, ikke engang hodepine, ble jeg veldig syk på vei opp til Everest Basecamp. Etter tre dager der oppe med medisinering og oksygentilførsel ble jeg fløyet i helikopter ned til Katmandu i dag, og ligger nå på sykehus med diagnosen lungeødem, skrev han på sin Facebook-side.

Tidligere håndballspiller Frank Løke nådde imidlertid toppen tidligere denne uka.

«Mount Everest 8849. For en reise. Tok meg bare 22 dager fra jeg landet på verdens farligste flyplass Lukla til å bestige Mount Everest 11. mai -Dette er bare starten folkens», skrev han på Instagram like etter fjellturen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer