Frykter smitte fra smuglerkjøtt

Mens frykten for kugalskap brer seg i Europa, smugles det mer kjøtt til Norge enn noen gang. Mye havner i restauranter og kafeer. Direktør Gunnar Jordfald i Statens næringsmiddeltilsyn karakteriserer smuglerkjøttet som en helserisiko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ikke vet vi hvor det kommer fra, ei heller hvordan det transporteres. Det er umulig å vite hva dette inneholder av smittestoffer, advarer Jordfald.

Om noen får kugalskap her til lands, vil smittekilden sannsynligvis være kjøtt som er smuglet ulovlig inn i landet. Så langt i år har Tollvesenet beslaglagt mer enn 60 tonn kjøtt. Mye fra familier på svipptur til Sverige eller Danmark.

- Men stadig oftere ser vi åpenbart profesjonelle smuglere som har stappet varebilen full av kjøtt. I enkelte tilfeller snakker vi om over ett tonn kjøtt, sier direktør Tom Erik Grannes i Tollvesenets kontrollavdeling.

Ti prosent

Det antas at Tollvesenet tar omtrent 10 prosent av det kjøttet som fraktes ulovlig over grensa. Nordmenn fortærer altså anslagsvis 600 tonn smuglerkjøtt i år - de fleste uten å være klar over det. Mengden tilsvarer drøyt 130 gram potensielt smittefarlig kjøtt pr. hode.

Myndighetene tror serveringssteder med lavprisprofil er den vanligste distribusjonskanalen for smuglerkjøtt. I butikken kan du sjekke om kjøttet er registrert og kontrollert, ved å se etter et ovalt merke på pakningen. Av dette skal det framgå hvilket land kjøttet er produsert i.

- Når du er ute og spiser, er det naturligvis vanskeligere å sjekke om kjøttet er kontrollert eller ei. Mitt råd, hvis du føler deg usikker, er å spørre betjeningen eller be om å få se emballasjen. Servitøren kan selvsagt lyve, men blir vedkommende forfjamset eller svar skyldig, er det kanskje en idé å se seg om etter en annen restaurant, antyder Gunnar Jordfald i Næringsmiddeltilsynet.

Bekymrer

Tollvesenet fører ikke statistikk over hva slags kjøtt som beslaglegges. Varene blir heller ikke testet for smittestoffer før det destrueres. Man vet altså ikke om storfekjøtt som kunne ført til kugalskap er forsøkt smuglet inn i landet og spist av deg eller meg. Men at beslagene stiger uten at kontrollhyppigheten er økt, bekymrer både Tollvesenet og Næringsmiddeltilsynet.

Nå er det ikke farlig med kjøtt kjøpt på supermarked i Strömstad. Svenskenes kontroll av næringsmidler er neppe noe dårligere enn den norske. Det er primært kjøtt man ikke aner hvor kommer fra, som representerer en helserisiko.

<B>HELSERISIKO:</B>Smuglerkjøtt er en helserisiko, sier direktør Gunnar Jordfald i Statens næringsmiddeltilsyn.