Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter smitte i brødhylla

Brød og boller som ligger åpne i butikkhylla kan være helsefarlige smittebomber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet krever at dagligvarebransjen må rydde opp og fjerne utildekkede bakervarer fra hyller og kasser i butikkene, skriver Nationen.

– Denne måten å framby bakervarer på har tatt helt av de siste par årene, sier Anne-Mette Wigdahl Østeraas i Mattilsynet.

Bakst som ikke er tildekket eller i emballasje er nemlig i strid med hygieneforskrifter, og kan inneholde helsefarlige smittestoffer. Mattilsynet frykter at de utildekkede bakervarene blant annet kan overføre tarmbakterier som kan gi oppkast og diaré.

Må sikres bedre

Boller, rundstykker og brød må fra nå av sikres mot smittestoffer og forurensning under lokk eller i papir- og plastposer.

– I første omgang gir vi butikkene selv muligheten til å rydde opp. Deretter vil vi følge opp med videre tilsyn. Hvis ingenting blir gjort, kan vi gi varsel om vedtak og eventuelt tvangsmulkt, sier Wigdahl Østeraas.

Mer tiltrekkende

Direktør Thomas Angell i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) sier han vil ta saken på alvor, men tviler på om bakervarene i butikkene kan gjøre folk syke.

– I tillegg tror jeg kundene har større glede av å handle varer i løs vekt, altså at det å kunne plukke et skolebrød uten den svette plasten er mer tiltrekkende, slutter han. (ANB)

- BUTIKKENE MÅ RYDDE OPP: Slik skal ikke brød og boller ligge i butikkene, mener Mattilsynet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling