Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Frykter smitte over hele landet

ONSØY (Dagbladet): Avlsbonde Nils Oddvar Valle kan ha importert kugalskap til Norge: Hadde jeg vissta at Moeskær kanskje var smittet av kugalskap, hadde jeg slått den i hjel og kastet den på skauen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld fikk han flere telefoner fra bekymrede Hereford-bønder.

- Jeg er formann i Norges Hereford-forening. Tanken på at jeg kan ha importert kugalskap til Norge, er nesten uutholdelig.

Torsdag kveld fikk han sjokkmeldingen om at en rutinemessig kontroll av hjernen til oksen, som ble slaktet 3. juli, viste at den kan ha vært smittet av kugalskap. Først om to uker får han svaret på den endelige prøveundersøkelsen.

Kan ikke legge meg å dø

- Det er lenge å vente. Men jeg kan ikke legge meg ned og dø, jeg må være optimist, og velger i det lengste å tro at dette er falsk alarm, sier Valle.

Han tar Dagbladet med ut på beitet der hans 120 Hereford-dyr nå er plassert i karantene i påvente av prøveresultatet. Lund gård ligger på idylliske Onsøy utenfor Fredrikstad.

De tillitsfulle og kjøttfulle dyrene flokker seg rautende rundt bonden.

- Hereford-rasen er engelsk, og i dag er dette den største kjøttferasen i Norge, sier Valle, som er en av de største Hereford-bøndene i landet.

Fryktelig smell

Norges Hereford-forening har to hundre medlemmer.

Hvis oksen hadde kugalskap regner han med at hele besetningen må ødelegges.

- Det vil være en fryktelig smell. Det har tatt 14 år å bygge opp denne besetningen. Jeg må antakelig slakte alle dyrene. I verste fall kan gården få flere års karantene. Det vil ta år å bygge opp besetningen igjen, sier Valle, som driver både med kjøttproduksjon og salg av avlsdyr til andre Hereford-bønder.

Valle betalte 50.000 kr. for den 6 mnd. gamle kalven i 1994.

- Moeskær var det siste importdyret i besetningen. Resten av dyra er født i Norge. Moeskær var den beste avlsoksen. Hadde jeg hatt den minste mistanke om at den hadde kugalskap, hadde jeg slått den ihjel og kastet den på skogen, sier Valle.

Oksen veide 708 kilo da den ble slaktet 3.juli. En slakteokse veier vanligvis mellom 300 og 400 kilo.

- Jeg importerte Moeskær fordi den hadde spesielt gode gener, og i dag har den over 100 etterkommere i Norge, sier Valle.

Den vanligste smitteveien for kugalskap er gjennom för, og det skal ikke være fare for at avkom skal ha smitten i seg, selv om Moeskær led av sykdommen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media