Frykter smittebefengt blodplasma

Statens legemiddelkontroll har trukket tilbake rundt 1200 flasker med to ulike blodplasmaprodukter. Årsaken er at tre blødere på Østlandet er smittet av hepatitt A-virus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre voksne bløderne som er smittet av hepatitt A-viruset, hadde alle brukt blodplasmaproduktet Octavi. Da Statens legemiddelkontroll ble varslet om den første smittede bløderen i begynnelsen av forrige uke, begynte de å teste dette produktet.

Testen viste at noe av blodplasmaet som var brukt for å lage preparatet, var positiv for hepatitt A-viruset. I løpet av forrige uke fikk Legemiddelkontrollen beskjed om at ytterligere to var smittet av hepatitt A, og fredag ble tre partier av to ulike blodplasmaprodukter trukket tilbake.

Sikker nok?

De to produktene, Octavi og Octanyne, var laget av samme blodplasma hos produksjonsfirmaet Octapharma A/S Norge. Norsk institutt for blødere har tatt direkte kontakt med de bløderne som har fått de aktuelle produktene, mellom 50 og 60 personer. De er blitt varslet om smittefaren, og har fått tilbud om å bruke andre preparater.

- Pasientene bor fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord, men de aller fleste som har fått disse medikamentene bor på Østlandet, sier administrerende direktør Tor-Einar Svae i Octopharma.

Også i desember i fjor ble partier av disse to produktene trukket tilbake, den gangen fordi produktene inneholdt plasma fra en hepatitt C-smittet blodgiver.

- Er sikkerheten god nok?

- Ja. Vi tilbakekaller produktene dersom det blir oppdaget at en blodgiver er blitt syk, understreker Svae i Octopharma.

Ufullstendige prøver

- Preparatene er fremstilt med den sikkerheten som vi har tilgang på i dag, sier utredningsleder Carmen Pereira i Statens legemiddelkontroll.

Problemet er at det tar noe tid fra en person er blitt smittet til testen avslører smitten. Blodgivere blir testet for antistoffer til ulike sykdommer som hepatitt og hiv. Men hvis blodgiveren nylig har blitt smittet, har ikke kroppen rukket å produsere nok antistoffer og smitten blir ikke oppdaget.

- Hepatitt A-smitte, som for de fleste er ufarlig, kan komme fra mange kilder og vi er derfor ikke hundre prosent sikre på at disse tre personene er smittet gjennom disse produktene. Likevel tar vi aldri sjanser og lar tvilen komme pasienten til gode i slike tilfeller, sier utredningsleder Pereira.

Hepatitt A-viruset kan føre til slapphet, tretthet, kvalme, litt feber og en gulaktig farge i huden og i øynene.

(NTB)