Frykter smitteeffekt

SANDNES (Dagbladet): Sjeflege Jan Olav Johannessen ved Rogaland psykiatriske sykehus sier at en økende opplevelse av drap og vold i samfunnet kan føre til dramatiske reaksjoner hos psykiatriske pasienter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johannessen understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag, og ikke om de siste drapssakene der psykiatriske pasienter har blitt gjerningsmenn.

- De som begår slike handlinger, er ikke farlige mennesker i utgangspunktet. Det er viktig å huske at dette skyldes det psykiske lidelsestrykket de utsettes for. Når det blir stort nok, blir folk helt forvirret og foretar seg irrasjonelle handlinger.

- Tilfeldig

Denne opplevelsen kan slå inn mot dem selv i form av selvmord, eller ved dramatiske handlinger mot andre. Vi snakker ikke om målbevisste handlinger, men helt tilfeldige handlinger, sier Jan Olav Johannessen.

Han forklarer at mennesker som har det veldig vondt og vanskelig, og så leser eller ser andre forferdelige hendelser på TV, kan oppleve at det bidrar til å forsterke opplevelsen av egen lidelse.

- Den fortvilelsen kan igjen avstedkomme handlinger som vi nå har sett. Vi kan likevel ikke snakke om en fare for en kommende drapsbølge som følge av dette, sier Johannessen.

- Vil tilta

På grunn av drapene i Sandnes reiste sjeflegen ved Rogaland psykiatriske sykehus hjem fra et møte i utlandet i går.

Tidligere i uka gikk han ut i lokalpressen for å vekke politikerne.

- Jeg kan med sikkerhet si at dersom nedbyggingen ved de psykiatriske sykehusene i Rogaland fortsetter, vil hendelser som den på Helgelands-kysten tilta, sa han til Rogalands Avis torsdag.
Nå går hans tanker først til dem som er rammet av den ufattelige tragedien i Sandnes.

- Tida er ikke inne til å spekulere på hvem som har skylda for det som har skjedd i denne saken. Vi kan generelt si at enkelttilfeller er tilfeldige, men den klare trenden vi ser er slett ikke tilfeldig, sier Jan Olav Johannessen.