New Zealand:

Frykter smitteeksplosjon

New Zealand forlenger coronatiltak i deler av landet fordi deltavarianten fortsetter å herje. Epidemiolog mener coronautbruddet kan eksplodere.

OBLIGATORISK: Et av tiltakene de vil innføre i New Zealand, er å gjøre vaskinering av personer i utdannings- og helsesektoren obligatorisk. Foto: NTB.
OBLIGATORISK: Et av tiltakene de vil innføre i New Zealand, er å gjøre vaskinering av personer i utdannings- og helsesektoren obligatorisk. Foto: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

- Vi er på en stigende vekstkurve, sa Michael Baker, epidemiolog og folkehelseprofessor.

Hvis utbruddet i den største byen i New Zealand, Auckland, fortsetter å vokse kan utbruddet eksplodere, ifølge Baker.

Hvis myndighetene fortsetter med de restriksjonene som er nå eller løser opp i noen av restriksjonene, som å åpne skoler igjen, vil smittetallene bare gå oppover, mener Baker, ifølge The Guardian.

- Dette er veldig enkelt. Her vil alle epidemiologer og sykdomsmodeller være 100 prosent enige. Ikke gjør det, sier Baker.

Økende smittetrend

Det sier han til avisa etter at regjeringen i forrige uke kunngjorde et nytt trinn-system for Auckland, for å redusere restriksjoner i de kommende ukene. Det går ut på at de først skal tillate utendørssamlinger, deretter vil myndighetene gradvis åpne noen skoler. Med forbehold om at smittetilfellene ikke øker drastisk.

FJERNER: Byrådsleder Raymond Johansen fjerner coronasperringer på kollektivtransporten i Oslo. Video: Dagbladet Vis mer

Michael Plank fra Universitetet i Canterbury fortalte til Stuff at New Zealand er på kniveggen.

- Enhver lettelse i restriksjonen kan potensielt få viruset til å spre seg veldig raskt. Vi må få et klart bilde på hva konsekvensene av den siste lettelsen var først, sier Plank.

De siste dagene har smitten også spredt seg blant helsepersonell.

Utsetter lettelser

Mandag snudde myndighetene i New Zealand og forlenger coronatiltakene i deler av landet. Det er fordi deltavarianten har vært hardere å slå ned enn andre varianter, det melder The Guardian.

- Deltavarianten er en annerledes og vanskeligere motstander. Vi må opprettholde restriksjoner for å hindre viruset i å spre seg, sa statsminister Jacinda Ardern.

Statsministeren meldte at Auckland, og regionene som grenser til byen, er underlagt restriksjoner i minst tre dager.

- Dette er en vanskelig periode. Jeg skjønner at folk spør og vil ha mer forutsigbarhet enn det vi kan gi akkurat nå, sa Ardern.

Obligatorisk vaksinering

- Hvis man ser på trenden, går den tydelig opp i Auckland. Og ikke bare på tilfellene med kjent smittevei, men også på de saken som kommer fra ukjent smittevei. Det tyder på at overføringen av smitte i samfunnet øker, sier Baker.

I New Zealand øker smittetilfellene og over helgen har det vært 94 nye smittetilfeller. Hvis myndighetene fortsetter i denne retningen, vil nye smittetilfeller fort gå opp til 100 nye smittede per dag, ifølge The Guardian.

Skoler skulle egentlig gjenåpne i Auckland 18. oktober, men dette blir nå utsatt.

Utdanningsminister, med ansvaret for coronainnsatsen i landet, Chris Hipkins sa at regjeringen vil gjøre det obligatorisk med vaksiner for ansatte i utdannings- og helsesektoren.

PARTY: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) kom direkte fra Venezia til et dansegulv i Oslo, for å frie gjenåpningen av Norge lørdag 25. september. Video: Tipser Vis mer

- Selv om mange av personene som jobber i disse sektorene allerede er fullvaksinert eller har fått første dose, kan vi ikke overlate noe til tilfeldighetene og gjør derfor vaksinering obligatorisk, sa Hipkins og fortsetter:

- Det er ikke en lett avgjørelse, men vi trenger at personer som jobber i sårbare sektorer og ikke har vaksinert seg enda, at de tar det siste steget.

Cirka 48 prosent av befolkningen er vaksinert, ifølge NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer