Frykter smittefare i fly

Den mystiske lungesykdommen SARS har satt verdens helsemyndigheter i alarmberedskap. Eksperter frykter blant annet at spredningsrisikoen er stor i fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske epidemiologen Karl Ekdahl sier til den svenske avisa Expressen at smitterisikoen øker om bord i et fly, på grunn av kontinuerlig gjenbruk av den samme lufta inne i flykabinen.

Problemet med SARS, som til nå har rammet rundt 150 personer og tatt livet av minst åtte, er at man ikke vet hvor den kommer fra, hva slags medisin man skal bruke eller hvordan man skal stoppe den.

Om det er virus eller bakterier som forårsaker de influensaliknende symptomene med hoste, verkende kropp og høy feber, vet man heller ikke. Verdens helseorganisasjon sendte derfor ut en advarsel mot det organisasjonen kaller en verdensomspennende helsefare, og har spesielt gitt flyselskapene råd om å varsle flyplassene de lander på hvis de mener en passasjer har symptomene.

Har nådd Tyskland

I går ble det kjent at sykdommen antakelig har nådd Europa.

Den 32 år gamle legen som ligger på sykehus i Frankfurt med det man tror er den mystiske lungesykdommen SARS er blitt dårligere.

Hans 62 år gamle svigermor ligger isolert på samme sykehus med høy feber. Legen ble tatt hånd om av Singapore Airlines da flyet mellomlandet på vei fra New York til Singapore. Han reiste sammen med sin gravide kone, en barnelege på 30 år, og sin svigermor. Kona er ikke blitt sjuk, men også hun er holdt i karantene i Frankfurt. Legen bor og arbeider i Singapore og hadde behandlet en meget sjuk pasient rett før han dro til New York.

- Mannens tilstand er forverret, men så langt er symptomene de samme som for lungebetennelse, sier den tyske legen Hanns-Reinhardt Brodt. De tre personene er ikke identifisert med navn eller nasjonalitet.

Norsk varsel

Man tror utbruddet oppsto i den vietnamesiske hovedstaden Hanoi og ble brakt til Hongkong med en amerikaner som smittet personalet på et sykehus.

Norske helsemyndigheter har varslet alle sykehus, flyplasser og legevakter om luftveissykdommen.

Flere febersyke reisende fra Østen har allerede kontaktet lege, etter at det er hengt opp plakater med advarsler på Gardermoen.

- Vi tar dette svært alvorlig og har bedt alle som kommer reisende fra Asia og som har høy feber og andre symptomer som hoste og kort pust, om å kontakte lege, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til NTB.

SMITTEVERN: To taiwanske kvinner tar på seg masker og klær for å beskytte seg mot SARS-smitte på Nasjonalsykehuset i Taipei i går. Tre kvinner med SARS-symptomer ble innlagt på sykehuset tidligere denne måneden.