Corona

Frykter smitteøkning: - Mer i blinde nå

Hemsedals ordfører mener skjenkestoppen fører til mindre kontroll og oversikt over smittesporingen.

HEMSEDAL: Ordfører Pål Rørby er bekymret for mer smitte etter nyttårsfeiringa. Hytter ved Skarsnuten i Hemsedal Skisenter. Foto: Halvard Alvik / NTB
HEMSEDAL: Ordfører Pål Rørby er bekymret for mer smitte etter nyttårsfeiringa. Hytter ved Skarsnuten i Hemsedal Skisenter. Foto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

Det var nesten 80 000 personer i Hallingdal på nyttårsaften, melder Hallingdølen. I Hemsedal ble det registrert cirka 16 800 personer, over seks ganger innbyggertallet.

- Dere har hatt mange på besøk. Er det bekymring for smitte etter nyttårshelga?

- Ja, det er det jo. Vi er mer i blinde nå enn vi har vært tidligere, mye på grunn av skjenkestoppen, sier Pål Rørby, ordfører i Hemsedal, til Dagbladet.

- Mye avbestillinger

Ved normal skjenking på restauranter har de kunnet drive smittesporing og avdekket tilfeller i større grad, siden gjestene har registrert seg på restaurantene, forklarer Rørby.

- Den oversikten og kontrollen mistet vi da utestedene ble helt eller delvis stengt. Mange restauranter og hoteller opplevde at det ble mye avbestillinger. Folk flyttet festlig lag til den private sfæren, hvor vi har null kontroll og det er vanskeligere å smittespore.

Rørby gjentar at skjenkestoppen har gjort det vanskeligere i forhold til smittesporing.

- I tillegg er næringa vår, som for tredje gang blir helt eller delvis nedstengt, rammet. De som er i turistbransjen med høysesong om sommeren, opplever åpenhet og bånn gass, mens det er vi som igjen får trøkket. Det er vanskelig å holde motivasjonen oppe.

HEMSEDAL: Ordfører Pål Rørby (Sp) Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
HEMSEDAL: Ordfører Pål Rørby (Sp) Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Forventer mer smitte

Rørby påpeker at det gjerne tar en ukes tid før folk begynner å få symptomer og man ser smittespredningen.

- Vi er spente nå på hvordan dagene framover blir.

Hemsedal kommune har foreløpig ikke registrert mye smitte, men det er for tidlig å si noe om hvordan jula og nyttår har gått, mener ordføreren.

- Alt i alt opplever vi at de som har besøkt Hemsedal, har i stor grad fulgt smitterådene. Vi har også blitt godt drilla på dette nå.

De siste tallene fra kommunen viser at 41 smittetilfeller ble registrert forrige uke.

- Jeg tror tolv av disse er i egen befolkning, og resten er tilreisende. Men det har økt noe siden gårsdagen, de konkrete tallene har jeg ikke. De er i gang med noe testing og smittesporing. Vi er spente på dagene som kommer.

Foreløpig er smittetallet som forventet, sier Rørby.

- Vi er forberedt og forventer oppgang. I fjor var grensene stengt på denne tiden. Nå er de åpne og det er en vesentlig større mengde mennesker her oppe. Med omikron forventer vi også høyere tall. Det er alle mann på dekk her, og vi føler vi har en viss grad av kontroll nå.

- Stor konsekvens

Aller flest mennesker var det i Hol kommune, ifølge Hallingdølen. Av de 80 000 som befant seg i Hallingdal, var 23 400 av dem i Hol.

Ordfører Petter Rukke er ikke særlig bekymret for smitteøkning etter nyttårsfeiringen.

- Vi har hatt veldig tett og god dialog med reiselivsbransjen og skiheisene. Vi følte vi hadde god oversikt over hvordan folk bevegde seg i lokalsamfunnet. Det eneste savnet var at skjenkeforbudet er veldig strengt, sier Rukke til Dagbladet.

USIKKERT: Espen Rostrup Nakstad om forventninger til coronasituasjonen i 2022. Vis mer

Han forteller at spisestedene spesielt merket at det var mye mindre folk som benyttet seg av middagsservering, også på hotellene.

- Vi hadde ingen smitte tilknyttet overnattingsbedriftene. Med de gode smittetiltakene vi har på spisestedene, ser jeg for meg at det burde vært åpnet for servering av alkohol i forbindelse med matservering.

Ordfører Rukke håper det kan bli slik til vinter- og påskeferie.

- Det har hatt stor konsekvens for noen av spisestedene.

De siste 14 dagene har kommunen registrert 52 smittetilfeller. 80 prosent av disse er knyttet til hyttegjester.

- Vi hadde drop in-vaksinering i romjula. Mange møtte opp, hovedsakelig hyttefolk, sier ordføreren.

- Travel romjul

Ordfører Erik Sletten i Trysil anslår at det var litt over 30 000 i kommunen på nyttårsaften.

- Vi hadde rundt fem ganger befolkningen vil jeg tro. Det bor 6600 personer her.

I likhet med ordføreren i Hol, er ikke Sletten bekymret for økt smittespredning etter nyttårsfeiringen.

- Fordi vi har opplevd at de som besøker oss og har hytte, har vært veldig flinke til å følge råd og anbefalinger. Vi har hatt et økende antall positive tester, men det skulle bare mangle når man er fem ganger så stor befolkning.

Ordføreren forteller at kommunen i løpet av pandemien ikke har opplevd stor smitteoverføring fra besøkende til lokalbefolkningen.

- De som er på hytte eller i fritidsbolig, de har nok vært i egen kohort. De er her for å stå på ski og være ute. Da blir ikke smittepresset mot andre så stort. Det er vår teori.

98 testet positivt i Trysil i uka 52. Blant de positive var cirka halvparten besøkende, opplyser kommunen.

- Testteamet har hatt en krevende og travel romjul, og vi tester mange. Vi hadde åpen popup teststasjon på Radisson Blu Resort Trysil i nyttårshelga. På lørdag var køene veldig lange, og den dagen tok vi hele 950 prøver - dette er ny rekord, sier kommuneoverlege Hanna Rydløv i en oppdatering på kommunens nettside.

Blant annet skulle en god del gjennom Sverige, og måtte dermed teste seg, forteller Sletten.

Venter kraftig smitteoppgang

Mandag morgen sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at coronatiltakene ser ut til å virke, men sier det ventes kraftig smitteøkning når hverdagen begynner igjen i januar.

- Det vi har satt i gang i dag, virker. Vi har lave tall sammenliknet med andre land. Men vi venter at det nå kan gå kraftig opp når folk går tilbake til sitt vanlige virke i januar, sa han på NRKs politisk kvarter.

Han ga ingen konkrete signaler om hvorvidt det blir gjenåpning, forlengede tiltak eller innstramminger når de nåværende nasjonale bestemmelsene utløper 14. januar.

CORONA: Statsminister Jonas Gahr Støre og tidligere statsminister Erna Solberg deltok i politisk kvarter mandag 3. januar for å diskutere landets smittesituasjon, og de nåværende tiltakene. Video: NRK Vis mer

- Vi må bruke de ti dagene som ligger foran oss på å evaluere og se på det FHI sier. Jula er en periode der det er vanskelig å måle, teste og telle coronasmitten, sa Støre.

Blant de inngripende tiltakene regjeringen har innført, er full nasjonal skjenkestopp. Opposisjonsleder Erna Solberg (H), som også var gjest i politisk kvarter, sa hun er usikker på om dette tiltaket er nødvendig, men avviste kategorisk at Stortinget vil overprøve noen av regjeringens coronatiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer