Frykter «smitte­sporingsmareritt»

Bergen kommune forlenger de lokale smitteverntiltakene, men letter opp litt for de yngste.

FORTSATT STRENGT: Byrådsleder i Bergen, Roger Walhammer, forteller at Bergen fortsatt vil holde på de fleste av de strenge smittevernstilakene, men at de åpner noe opp for barn og unge. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 116 000 +407
innlagt106 -8
døde 757
påvist smittet 157 000 000+831.3K
døde 3 270 000 +13.8K
Se mer

- Jeg skulle ønske jeg hadde med gode nyheter til alle, men dessverre har jeg ikke det. Situasjonen er fortsatt veldig bekymringsfull, sier byrådsleder Roger Valhammer på en pressekonferanse.

Derfor forlenges en rekke tiltak, som munnbindpåbudet, topersonsregelen for besøk og fornøyelsesparker, badeland og liknende vil fortsatt holde stengt.

- Samtidig kommer jeg med en liten endring, som gjør livet litt lettere for de yngre, sier Valhammer.

Anbefaler utetrening

Bergen åpner for innendørs idretts - og fritidsaktivitet for de under 20 år, sier Valhammer.

Kamper og stevner er likevel fortsatt ikke tillatt.

- Vi vil likevel anbefale å ha trene utendørs der det er mulig, sier Valhammer.

De nye tiltakene gjelder fra midnatt.

- Det går ikke

Valhammer gjentok deretter regelverket og oppfordret til at alle til å fortsatt følge regler og anbefalinger.

- Da går det ikke å ha 1000 stykker samtidig i Nygårdsparken, slik som vi har sett i helga, og vi må vente med de spontane festivalene som har oppstått, sier han.

Byrådslederen la også til at vi måtte huske på de grunnleggende anbefalingene som man har oppfordret til i over et år.

- Selv om denne våren føles litt som i fjor, så står vi overfor en ny virkelighet. På den ene siden har vi fått vaksine mot viruset som er glimrende, som gir korrekt grunn til optimisme og at vi snart kan være et annet sted, men vi har og fått muterte virus som er mer smittsomme, sier han.

- Uansvarlig

Helsebyråd Beate Husa er heller ikke imponert over festingen i helga.

- De store festene vi har sett i helga, er ikke greit. Det er både uansvarlig og sterkt kritikkverdig. Å være så mange samlet med dårlig etterfølgelse av gjeldende smittevernregler, kan føre til stor smittespredning. Jeg har lite forståelse for utagerende festing i parkene. Det vil være et smittesporings-mareritt hvis det viser seg at personer med påvist covid-19-smitte har deltatt på disse festene, sier Husa.

Hun sier at det er mange som har hatt det krevende under pandemien.

- Det gir ikke et fripass. Det er mange som har lidd og faren for liv og helse er ikke over. Våre handlinger i dag får konsekvenser for framtidige tiltak, sier Husa.

- Nå nærmer det seg 17. mai og uansvarlig festing og sosiale sammenkomster øker risikoen for inngripende tiltak på grunnlovsdagen. Jeg sier ikke dette for å være kjip, men slik at alle innser konsekvensene av handlingene vi foretar oss, sier hun.

Hun ga deretter bergenserne tre råd og følge.

- Vi kan kalle de for de tre m-ene. Det er meteren, munnbind og minst mulig mingling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer