Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter smugling av slankepiller

Slankepillen Xenicial smugles i store mengder til Sverige. Norske tollere frykter at trenden sprer seg til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenskene vil bli kvitt overflødige kilo - på lovlig eller ulovlig måte. Svensk tollvesen drukner i ulovlige forsendelser av slankepiller, bestilt via Internett.

Hemmeligheten bak de nye slankepillene, er at de hindrer kroppen i å ta opp fett. I tillegg tvinger de pasienten til å leve sunt. For stort inntak av fet mat vil resultere i diaré.

Men det koster flesk å bli kvitt kiloene. I Sverige koster et årsforbruk 8400 svenske kroner. Det har likevel ikke stanset svenskene fra å kjøpe pillene lovlig. Ifølge Expressen kjøpte 35 000 svensker slankepillene i forrige måned.

EU-godkjent

Xenicial er godkjent i hele EU, og har tatt markedet med storm. I Sveits hvor slankepillene først ble tatt i bruk, er det rapportert om lange køer foran apotekdiskene. Legemiddelfirmaet Roche opplyser at slankepillene er beregnet på personer som lider av helseskadelig overvekt. For menn vil dette si over 100 kilo og for kvinner over 90 kilo, avhengig av kroppshøyden. Svenske myndigheter har satt som grense minimum 30 kilo overvekt for å få resept på slankepillene. Det strenge kravet til overvekt er sannsynligvis årsaken til den storstilte smuglingen.

Norsk bekymring

Ifølge Aftonbladet ble det nylig smuglet 47 pakker Xenicial til Sverige på en dag. Slankemiddelet er godkjent i vårt naboland, men er reseptbelagt. I Norge er middelet ennå ikke godkjent.

Norsk tollvesen er overrasket over tallene:

- Jeg har bedt om en rapport fra svenske tollmyndigheter om problemet, men har ikke sett den ennå. Foreløpig er det ingenting som tyder på at smugling av denne pillen er et problem i Norge. Likevel erfarer vi at Norge og Sverige stort sett er like når det gjelder smugling, sier underdirektør i Tolldirektoratet, Roy Skårslette. Han mener det gir grunn til bekymring.

Frykter Internett

- Generelt frykter vi for utviklingen innen denne typen smugling. Internett har gjort det atskillig lettere å få tak i illegale stoffer, og vi er forberedt på at postsmuglingen vil øke kraftig i årene fremover, sier Skårslette.