Frykter snø- kaos i helga

Brett opp ermene og skift til vinterdekk dersom du skal ut på veien nord og vest for Oslo, råder meteorologene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er også fare for vanskelige kjøreforhold i Nord-Norge i helga på grunn av sludd og snø.

Men om det snør allerede nå, bør ikke dette komme overraskende på Oslo-folk. For det har nemlig skjedd ni ganger før siden 1960.

- Det har vært målbar snødybde på Blindern på denne tida. Siste gang var i fjor, og da ble jo snøen ikke borte, sier vakthavende meteorolog Øyvind Johnsen ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Vanligvis blir ikke snøen liggende før i november/desember.

- Oslo-folk må være forberedt på snø i løpet av lørdagen. Vi regner ikke med at det blir de store mengdene, men skal du på hytta, eller ut i naturen nord og vest for Oslo, er det aktuelt å skifte til vinterdekk, sier Johnsen.

Johnsen vokter seg vel for å spå, men regner med vinterlige forhold framover.

Sør for hovedstaden blir det regn og sludd i dag. I morgen blir det greit vær i store deler av Østlandet, mener værvarslerne.

Det går mot kaldere vær også i Trøndelag og Møre og Romsdal med regn som går over til sludd. I Tromsø kom den første snøen allerede 21. september, men siden det har Nord-Norge vært snøfritt, regn og mildt.

De siste femti åra har tidspunktet for den første snøen variert mellom 4. oktober (1994) og 19. desember (2000). Gjennomsnittet de siste femti år er 9. november.

SNØ: Metereologene spår snø flere steder i landet i løpet av helga.