Eldreombudet

Frykter sosial isolasjon

Eldreombud Bente Lund Jacobsen sier at de er litt redde for at eldre kan bli rammet av sosial isolasjon igjen denne vinteren om vi får en hissig influensasesong. Nå oppfordrer hun Helsedirektoratet til å ta grep.

DOBBELTKOMMUNIKASJON: Bent Høie forteller at han og regjeringen blir beskyldt for å drive med dobbeltkommunikasjon. Slik forklarer han det. Video: NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 66.32% Første dose: 75.93%

Folkehelseinstituttet er bekymret for at det til vinteren kan bli en spesielt hissig influensasesong i Norge. Nå er Eldreombudet bekymret for at det kan forlenge og forsterke den sosiale isolasjonen som har rammet de eldre under pandemien.

Torsdag sender Eldreombudet et brev til Helsedirektoratet, som Dagbladet har fått tilgang på et utkast av, hvor de utfordrer dem til å gi innbyggere og kommuner gode svar på hvordan smittevernet av eldre skal sikres uten å ødelegge den sosiale kontakten i perioder der influensa og andre luftveisinfeksjoner sprer seg.

- Vi er litt redde for at eldre kommer til å bli rammet av sosial isolasjon igjen. FHI har opplyst at man må være forberedt på at det kan komme en tøff influensasesong i år, og i så tilfelle er jeg bekymret for at institusjonene kan stenge dørene eller at de eldre kan isolere seg selv, sier eldreombud Bente Lund Jacobsen til Dagbladet.

- Derfor er vi opptatt av at helsemyndighetene skal utarbeide gode planer som de kan dele med kommunene, slik at vi unngår de samme tilstandene som sist vinter, da kommunene hadde veldig forskjellige måter å takle pandemien og isolering på. Særlig på institusjoner opplevde eldre stor grad av sosial isolasjon.

ELDREOMBUD: Bente Lund Jacobsen. Foto: Svein Arne Orvik / Eldreombudet
ELDREOMBUD: Bente Lund Jacobsen. Foto: Svein Arne Orvik / Eldreombudet Vis mer

Glad for innspill

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til Dagbladet at det er fint å få innspill.

- Jeg synes at det er fint at vi får innspill fra Eldreombudet, som gjør at vi kan være oppmerksomme på de eldres situasjon. De har vært isolert under store deler av pandemien, og nå er det viktig at vi klarer å håndtere dette best mulig, slik at de kan føle trygghet og samtidig delta på mest mulig normal måte i samfunnet, sier Guldvog til Dagbladet og fortsetter:

- Vi vil se nærmere på de rådene som har blitt gitt til institusjoner og sykehjem, og se om vi bør ha tilleggsbudskap knyttet til dette. Basert på denne henvendelsen vil jeg be vårt fagmiljø om å gå gjennom dette og se om vi bør justere på noen av rådene våre.

HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog. Foto: Torstein Bøe / NTB
HELSEDIREKTØR: Bjørn Guldvog. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Tilbakemeldinger

Eldreombud Jacobsen forteller om tilbakemeldingene de fikk forrige vinter.

- Forrige vinter fikk vi tilbakemeldinger både fra de eldre og pårørende. Det ble rapportert om mye ensomhet. Noen eldre fortalte om redusert helse, blant annet fordi mange ikke gikk på butikken selv lenger. Andre eldre turte ikke å gå ut, og sleit med å få handlet mat, sier Jacobsen.

- Mange pårørende har sagt at de har mistet mye tid som de kunne ha brukt sammen med de eldre, mens andre har sagt at etter så lang tid med isolasjon, kjenner ikke foreldrene dem igjen lenger.

AVDELINGSDIREKTØR: Line Vold ved FHI. Foto: Torstein Bøe / NTB
AVDELINGSDIREKTØR: Line Vold ved FHI. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer

Hissig sesong

Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet sier at de er bekymret for at årets influensasesong kan bli spesielt hissig.

- Vi har hatt kraftige influensasesonger tidligere, men det som kanskje er litt spesielt i år, er at vi er bekymret for om sesongen blir spesielt hissig fordi at vi har vært lite utsatt for luftveissagens og andre smittsomme sykdommer i perioden hvor vi har hatt nedstenging og forsterket smittevern på veldig mange nivåer, sier Vold til Dagbladet og fortsetter:

- Så vi er både bekymret for influensasesongen, som vi har løftet som en potensiell risiko, og for RS-virus, som er en luftveisinfeksjon som særlig barn under fem år risikerer å få et alvorlig sykdomsforløp av. I tillegg er det flere andre luftveissykdommer som vi også kan oppleve et større omfang av nå som vi letter på tiltak, sier Vold og legger til at FHI forbereder seg på influensasesongen, blant annet ved hjelp av overvåking.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer