Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trump vil møte Kim:

Frykter sparkingen er Trumps skjulte stikk til diktator-Kim: «Snakk med meg, ellers ...»

- Som å helle parafin på varmt kull.

NY RÅDGIVER: Flere eksperter frykter at Donald Trumps nye sikkerhetsrådgiver, John Bolton, kan sette hele toppmøtet med Kim Jong-un i fare. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Scanpix
NY RÅDGIVER: Flere eksperter frykter at Donald Trumps nye sikkerhetsrådgiver, John Bolton, kan sette hele toppmøtet med Kim Jong-un i fare. Foto: Mandel Ngan / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For bare én måned siden argumenterte «krigshauken» John Bolton (69) for å angripe Nord-Korea. Før helgen fikk han jobben som Donald Trumps nye nasjonale sikkerhetsrådgiver, etter at forgjengeren H.R. McMaster ble presset ut av Det hvite hus.

HISTORISK: Det kan bli et historisk toppmøte, dersom Kim Jong-un møter Donald Trump som planlagt i mai. Foto: Reuters / NTB Scanpix
HISTORISK: Det kan bli et historisk toppmøte, dersom Kim Jong-un møter Donald Trump som planlagt i mai. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det lover dårlig for den ventede toppmøtet mellom Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, mener en rekke eksperter.

- Ved å velge Bolton, som har tatt til orde for forhåndsangrep mot Nord-Korea, så sender Trump en klar melding til regimet, der han sier at de må komme og snakke med ham, ellers risikerer de drastiske militære konsekvenser, sier Kim Sung-han, Sør-Koreas tidligere viseutenriksminister, til Washington Post.

Frykter konsekvensene

Sjokknyheten om at Trump har takket ja til å møte Kim Jong-un innen utgangen av mai, slo ned som ei bombe for to og en halv uke siden. Nyheten førte til både hyllest og bekymring, men etter at Bolton ble hentet inn i administrasjonen har det vært langt mer av det siste.

- Jeg er spesielt bekymret for at dersom møtet mellom Kim og Trump feiler, så vil Bolton se på det som bevis på at vi må angripe Nord-Korea, sier Robert Kelly, professor ved Pusan nasjonale universitet i Sør-Korea, til Washington Post.

Bolton er den tredje «hauken» som i løpet av kort tid får en sentral stilling av Trump, etter at utenriksminister Rex Tillerson nylig fikk sparken og ble erstattet av CIA-sjef Mike Pompeo, også han en iherdig motstander av atomavtalen med Iran.

- I Bolton, så får Trump en person som er mer tilbøyelig til å si seg enig med ham, og som trolig er mer villig til å helle parafin på varmt kull, sier den pensjonerte generalen Barry McCaffrey til CBC News.

KONTROVERSIELL: Amerikanernes president, Donald Trump, trappet opp retorikken mot Nord-Koreas leder Kim Jong-un etter at sistnevnte skjøt en rakett over Japan. Dette er noen av uttalelsene hans om Nord-Korea de siste månedene. Video: CNN Vis mer Vis mer

- Skaper frykt hos fiendene

Han sier rett ut at valget av Bolton som sikkerhetsrådgiver gir stor grunn til bekymring.

- Det som plager mange av oss, er at denne utnevnelsen vil bekymre våre allierte og gjøre våre fiender redde, sier han videre til CBC.

Etter et år der krigstruslene nærmest haglet mellom Kim og Trump, var det mange som tidligere denne måneden begynte å snakke om håp. Et håp om at samtalene i mai kan være starten på en varig fredsavtale, og en normalisering på forholdet mellom Nord-Korea og resten av verden.

Etter kunngjøringen om at Trump hadde takket ja til møtet, krysset ekspertene fingrene for at Trump skulle bygge et eget Nord-Korea-team med diplomatisk teft og «fingerspitzgefühl».

Mannen de fikk var John Bolton, som så seint som i februar i år argumenterte Bolton for at USA måtte løse det nordkoreanske atomproblemet med makt.

«Motstandere av forebyggende angrep hevder at det ikke er berettiget fordi Pyongyang ikke utgjør en 'overhengende trussel'. De tar feil. Det er helt legitimt for USA å reagere på den trusselen Nord-Koreas atomvåpen nå utgjør, ved å angripe først», skrev Trumps nå nytilsatte sikkerhetsrådgiver i The Wall Street Journal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!