Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter spioner blant ansylsøkerne

NOAS frykter spionene samler inn informasjon om sine landsmenn og deretter drar på ferie til hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan ikke se bort i fra at det kan være spioner blant flyktningene som melder seg som asylsøkere, og at disse senere drar tilbake til hjemlandet for å rapportere om de andre som har flyktet til Norge, sier generalsekretær Gunn-Magrit Austenå i NOAS til Klassekampen.

Hun mener at dette er en problemstilling som særlig berører det eritreiske miljøet.

- I det eritreiske miljøet blir det stor usikkerhet dersom det viser seg at eritreere kan vende tilbake. Da blir disse oppfattet som myndighetspersoner, sier Austenå.

Det var mandag at Klassekampen skrev om et bekymringsbrev fra Bodø asylmottak til justisminister Anders Anundsen (Frp). Mottaket viser til at personer som har fått innvilget beskyttelse i Norge, deretter drar på ferie til hjemlandet som de har flyktet fra.

Austenå mener det er et problem hvis noen gir falske opplysninger og får beskyttelse på falskt grunnlag, men hun presiserer at hun ikke kjenner til hvor vanlig det er at personer drar på ferie til hjemlandet etter at de har fått innvilget asyl i Norge.

Anundsen sa mandag til NTB at han lover å følge opp problemstillingen fra Bodø asylmottak og at han har igangsatt kartlegging.

Hans partifelle Mazyar Keshvari mener kraftig lut må til.

- De som jukser, må ut av landet så raskt som mulig. Kan de drar på ferie til hjemlandet, så kan de også bo der, sier Keshvari til Klassekampen.

(NTB)

Hele Norges coronakart