Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter språktester gir stressede barn

Fagfolk i opprør over regjeringens språktesting av 3-åringer.

SKAL TESTES:  Regjeringen vil språkteste barn helt ned til tre år. I Sinsen barnehage bruker man allerede TRAS-testen. Alma (4,5), Mina (4,5), Chidi (5), Zohal (5) og Live (3) i sandkassa. Foto: Nina Hansen
SKAL TESTES: Regjeringen vil språkteste barn helt ned til tre år. I Sinsen barnehage bruker man allerede TRAS-testen. Alma (4,5), Mina (4,5), Chidi (5), Zohal (5) og Live (3) i sandkassa. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Regjeringen vil innføre en kartlegging av språkferdighetene til alle Norges 3-åringer.

Forslaget er vedtatt av Stortinget.

Nå reagerer fagfolk over hele landet på kartleggingen i et felles opprop.

Så langt har rundt 1000 personer skrevet under.

- Barn må få være barn, og lære gjennom lek. Vi mener dette er svært alvorlig, sier høgskolelektor i pedagogikk ved Høgskolen i Oslo, Brit Nordbrønd.

Lik skolenHun er en av mange professorer, førsteamanuensiser, pedagoger og andre fagfolk som har skrevet under på oppropet «Nei til kartlegging av alle barnehagebarn».

- Barnehagepolitikken tar nå en vending der det særegne ved barnehagen som pedagogisk virksomhet blir revet beina under. Nå skal barnehagen være et bidrag i å skape bedre testresultater og mindre frafall i skolen, sier Nordbrønd, og legger til:

- Barnehagen blir mer og mer lik skolen.

Det er foreløpig ikke klart nøyaktig hvordan kartleggingen skal gjennomføres eller når den skal starte, men mye skal skje i løpet av 2010.

- Barna blir stressaHøgskolelektor Nordbrønd frykter konsekvensene for barna når kartleggingen settes i gang.

- Dette er veldig alvorlig for barna. De blir stressa når de skal systematisk kartlegges. Barna merker at de blir utsatt for testing, og vi risikerer at de føler at de ikke kan noe de burde kunne, sier Nordbrønd.

Hun tror ikke dette er veien å gå for å bedre norsk skoles resultater i internasjonale undersøkelser.

Selvfølelsen- Nei, jeg tror ikke dette vil bidra til hverken bedre testresultater eller mindre frafall i skolen. Istedet vil det gjøre noe med selvfølelsen og selvbildet til barna som skal testes, sier hun.

Blant de andre som har skrevet under på oppropet, er den profilerte familieterapeuten og Dagblad-spaltisten Jesper Juul.

Også SV-politiker Rolf Reikvam har skrevet under, til tross for at han er medlem av et regjeringsparti.

Høgskolen i Oslo, Høgskolen i Vestfold, Høgskolen i Østfold, Høgskolen i Bergen, NTNU i Trondheim, Universitetet i Agder, Universitetet i Stavanger, Høgskolen i Telemark, Høgskulen i Volda og Universitetet i Tromsø er blant utdanningsinstitusjonene som er representert på oppropet.

KAN BLI STRESSA: Høgskolelektor Brit Nordbrønd frykter at barna skal bli stressa av all testingen. Foto: Nina Hansen
KAN BLI STRESSA: Høgskolelektor Brit Nordbrønd frykter at barna skal bli stressa av all testingen. Foto: Nina Hansen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!