VAKSINE: Den alvorlige og svært smittsomme sykdommen meslinger kan enkelt unngås gjennom vaksinering.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
VAKSINE: Den alvorlige og svært smittsomme sykdommen meslinger kan enkelt unngås gjennom vaksinering. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .Vis mer

Frykter spredning av meslinger

Foreldre vaksinerer ikke barna mot den alvorlige sykdommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har utbrudd av den smittsomme barnesykdommen økt i 30 land i Europa. Så langt i år er 6.500 personer rapportert smittet.

Norge er et av landene som har hatt meslingeutbrudd den siste tiden.

- Vi har et pågående utbrudd knyttet til innvandrermiljøer i Oslo, som startet i januar. Så langt er 18 personer smittet. Utbruddet startet ved at et uvaksinert barn ble smittet av en slektning på besøk fra Etiopia, sier Blystad til NTB.

- Viktig påminnelse Det er først og fremst grupper som ikke er vaksinert, som blir syke.

- Utbrudd kan oppstå i enkelte lommer i befolkningen som ikke er vaksinert. Dette gjelder enkelte innvandrermiljøer og antroposofiske miljøer, blant annet ved steinerskoler, som frykter bivirkninger av vaksinen. Faren for å bli smittet er størst i utlandet, sier Blystad.

Han mener at spredningen i Europa og utbruddet i Norge viser hvor viktig vaksinasjonsprogrammene er.

- Spredningen i Europa er en påminnelse til foreldre som har unnlatt å la barna vaksinere, om at de må tenke seg om på nytt, sier Blystad.

God vaksinedekning Han understreker at det ikke er fare for større utbrudd i Norge.

- I Norge er 93 prosent av befolkningen vaksinert, og dekningen er svært god sammenlignet med andre europeiske land. Det er derfor ingen fare for omfattende meslingeutbrudd her i landet, sier overlegen.

Meslinger er den mest alvorlige av virussykdommene barn blir vaksinert mot i Norge, og den er svært smittsom.

- Sykdommen er ekstremt smittsom - noen av dem som ble syke i det pågående utbruddet, ble smittet på venterommet hos legevakten. Meslinger kan også gi alvorlige komplikasjoner, som hjernebetennelse, sier Blystad.

Vaksinasjonsuke De mange meslingutbruddene i Europa bekymrer WHO. Denne uken er det europeisk vaksinasjonsuke (European Immunization Week), og organisasjonen benytter anledningen til å advare mot sykdommen.

- Når vi reiser så mye som vi gjør, deler landene også helsetrusler. Vi må samarbeide for å hindre og kontrollere sykdommer, slik som meslinger, i Europa. Mye er gjort når det gjelder vaksinasjon, men det gjenstår også mye arbeid, og det haster, sier Zsuzsanna Jakab, direktør for WHOs Europaregion.

Rundt 200.000 dør årlig av meslinger på verdensbasis. (©NTB)