Coronaviruset

Frykter spredning av smitte på sykehjem

Sykehjem landet rundt forbereder seg på å ta i mot pasienter smittet av coronaviruset. Men hvordan beskyttes de syke som allerede er der?

UTFORDRING: Pasienter som har fått påvist coronaviruset, flyttes til sykehjem hvor det allerede er syke og eldre mennesker. Foto: Shutterstock
UTFORDRING: Pasienter som har fått påvist coronaviruset, flyttes til sykehjem hvor det allerede er syke og eldre mennesker. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 71 000 +180
mutantsmittet1 120
døde 622
påvist smittet 114 000 000+283.2K
døde 2 530 000 +5.3K
Se mer

Sykehjem over hele Norge forbereder seg på å ta imot flere corona-pasienter i tiden framover. Det krever restriksjoner og tiltak.

For på de samme sykehjemmene er det allerede syke og eldre pasienter. De er ekstra utsatt for alvorlig sykdom ved smitte av Covid-19.

Noen pasienter som har fått påvist coronaviruset, legges inn på sykehjem fordi de trenger pleie, men ikke er så syke at de må legges inn på sykehus. På sikt kan plassmangel på sykehusene føre til at flere må på sykehjem.

Dagbladet har spurt Folkehelseinstituttet (FHI), helsepersonell og helseministeren om hvilke utfordringer sykehjemmene nå står overfor.

– Høyest risiko

Tiltakene varierer noe på sykehjemmene, men rådet fra helsemyndighetene er klart:

– Det er viktig at gode smittevernrutiner er på plass, fordi dette er en sårbar gruppe som vi er opptatt av å beskytte. Det er de som har høyest risiko for å utvikle alvorlig sykdom, og som har høyest risiko for å dø, sier Line Vold i Folkehelseinstituttet.

Helsemyndighetene har besluttet at det skal være restriksjoner for besøkende på norske sykehjem og sykehus. Myndighetene anmoder pårørende om ikke å besøke sykehjem og omsorgsboliger.

– Jeg forstår at pårørende kan være bekymret. Det er all grunn til å være ekstra årvåken og oppmerksom, og å passe på smittevernrutinene i forbindelse med å besøke sårbare. Så er man syk, er rådet å ikke besøke eldre personer, sier Vold.

Helseminister Bent Høie bekrefter at det vil forekomme at corona-smittede flyttes til sykehjem.

– Men da er det forutsetninger om at de ikke skal smitter andre, slik at kommuner kan gi tilbud til smittede pasienter, men innenfor et system som reduserer smittefaren for både personell og andre, sier Høie til Dagbladet.

– Noe avstand

TILTAK: Folkehelseinstituttet ved Line Vold og helseminister Bent Høie sier gode rutiner er viktig på sykehjem. Foto: NTB Scanpix
TILTAK: Folkehelseinstituttet ved Line Vold og helseminister Bent Høie sier gode rutiner er viktig på sykehjem. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I Horten kommune har Indre Havn sykehjem åpnet en egen post for pasienter som har påvist coronasmitte.

– Posten er fysisk i noe avstand fra de øvrige postene, selv om det er i samme hus. Det er likevel noe felles personale, slik at smittevern er ekstra viktig, sier helsesjef i Horten, Stein Evensen.

Han understreker på lik linje med FHI at smittevern og gode rutiner er det viktigste tiltaket for å hindre at viruset sprer seg på sykehjemmet.

– Vi mener at risikoen er liten for smitte til andre pasienter, men det krever gode rutiner. Vi har tatt høyde for at vi får flere pasienter som er smittet, og da er det viktig at vi har kapasitet til å ta oss av disse på en god måte, sier legen.

Han bekrefter at situasjonen er utfordrende.

– Utfordringen er hele tiden at vi ivaretar sikkerheten til pasientene og de ansatte. Pasienter, pårørende og noen ansatte er naturlig nok engstelige. Informasjon og involvering er viktige tiltak, sammen med godt smittevern, for å trygge de involverte, sier Evensen.

– Strenge restriksjoner

FORBREDER: Leder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen. Foto: NSF
FORBREDER: Leder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen. Foto: NSF Vis mer

På et sykehjem i Seattle i USA er 35 døde etter å ha blitt smittet av coronaviruset. Spredningen av viruset skal ha skjedd etter at ansatte kom på jobb selv om de var syke, kombinert med for dårlig utstyr, ifølge USAs smittevernsenter CDC.

Den spanske avisa El Pais, skriver at mange frykter at smittevernstiltakene på eldrehjem også i Spania, er for dårlige.

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, sier at sykehjem i hele Norge nå forbereder seg på å ta imot et økt antall coronapasienter.

– Hvordan kan man unngå at smitte sprer seg på sykehjem i Norge?

– Spredning av smitte på sykehjem er noe vi er redd for at skal skje i Norge. Derfor er det innført strenge restriksjoner på sykehjemmene, sier Larsen.

Tiltakene som nå er satt i gang ved sykehjem er knyttet til begrenset besøk av pårørende, fagfolk organisert i faste team som gjør at færre personer er i kontakt med færre pasienter, og arbeid for å sikre nok fagfolk på sykehjemmene, opplyser Larsen.

Larsen forteller at en stor utfordring i flere kommuner er mangel på skikkelig smittevernsutstyr.

– Mangel på godkjent utstyr kombinert med mangelen på ansatte, og ansatte med kompetanse på smittevern, er en risiko for spredning av smitte, sier hun og fortsetter:

– De som allerede er på sykehjem er alvorlig syke. Dette er altså en gruppe med stor risiko for å dø av coronaviruset.

Skjerper regler

- VIKTIG JOBB: Sykepleierforbundets leder, Lill Sverresdatter Larsen, takker jobben alle sykepleiere gjør under den krevende corona-krisen. Vis mer

Riktig bemanning er en viktig faktor for at det skal være forsvarlig å ha pasienter med påvist coronasmitte på sykehjem.

– En utfordring er at mange sykepleiere, helsefagarbeidere og studenter jobber deltid, og gjerne jobber på flere helseinstitusjoner. Nå skjerpes reglene, slik at helsepersonell bare jobber hos hovedarbeidsgiver, nettopp for å hindre smitte, sier Larsen.

Larsen påpeker at ledere og ansatte ved sykehjemmene jobber hardt for å beskytte pasientene. Der det er plass plasseres pasienter med coronasmitte på egne avdelinger atskilt fra øvrige pasienter.

– Tiltakene varierer fra sykehjem til sykehjem med tanke på bemanning og bygningsmasse, men jeg opplever at sykepleiere landet over nå gjør alt de kan for å sikre pasientene og gjøre kontakt mulig for pårørende på annet vis enn fysisk, sier Larsen.

Status vaksinasjon Full oversikt

318 722 (5.9%)i Norge har fått dose nr 1
149 622 (2.79%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer