Krigen i Ukraina

Frykter spredning: - Ekstremt bekymret

FN-topp advarer mot flere globale kriser som følge av krigen i Ukraina. I verste fall kan konflikten spre seg til andre steder i verden.

ØDELEGGELSER En ukrainsk soldat foran bygninger som har blitt ødelagt av russisk bombing. Foto: NTB
ØDELEGGELSER En ukrainsk soldat foran bygninger som har blitt ødelagt av russisk bombing. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det er over tre måneder siden Russland gikk inn i Ukraina. Fortatt pågår kampene.

- Det er en konflikt vi aldri hadde trodd var mulig i Europa igjen. Konsekvensene er katastrofale, og det fortsetter hver dag. Våre analyser viser at om krigen fortsetter ut året vil Ukraina ha mistet 20 år av sin utvikling, forteller toppsjef for FNs utviklingsprogram (UNDP), Achim Steiner, i et intervju med Dagbladet.

- Sjokkbølger

Som sjef for UNDP er han også opptatt av hvordan krigen påvirker resten av verden. Dagbladet har flere ganger skrevet om en nært forestående global sultkrise fordi Russland blokkerer Ukrainas eksport av hvete, korn og bygg, olje- og gasspriser har skutt i været, mens inflasjonen treffer hele verden.

- Vi ser sjokkbølger over hele verden som følge av prissjokket. Jeg er ekstremt bekymret for hvordan denne krigen påvirker hele verden, det er store økonomiske og sosiale ødeleggelser. Det kommer som en enorm stressfaktor for mange land rett etter en coronakrise, forklarer Steiner.

NORGESBESØK: FN-toppsjef Achim Steiner på vei ut av besøk hos Jonas Gahr Støre på Statsministerens kontor tirsdag 31. mai. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NORGESBESØK: FN-toppsjef Achim Steiner på vei ut av besøk hos Jonas Gahr Støre på Statsministerens kontor tirsdag 31. mai. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Han mener Vesten og Russland må finne en løsning som sørger for at Ukraina igjen får trygt eksportert landbruksprodukter.

- Diplomatiet må få til et kompromiss. Vi kan ikke trylle fram mer mat over natta, det vil ta seks til 12 måneder. Fram til det må vi finne en løsning for kornlagrene. Det er en veldig følsom forhandling, men det jobbes med, og vi håper det gir resultater.

EKSPLOSJON: Russland skal ga truffet en tank i Sievjerodonetsk. Etter det har guvernøren i området bedt lokalbefolkningen holde seg i tilfluktsrom. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Ber Norge snu

Steiner har denne uka vært på Norgesbesøk, og møtte Dagbladet både mandag og tirsdag. Et av punktene for besøket var å møte statsminister Jonas Gahr Støre, hvor han ba Norge om å snu i regjeringens reviderte forslag til statsbudsjett, der det legges opp til å kutte kjernestøtten på 440 millioner kroner til UNDP-programmet som Steiner er sjef for.

Kuttet er foreslått for å kunne finansiere flyktningutgifter i Norge.

- Norge har vært en av våre mest stabile støttespillere. At de tar en så drastisk beslutning kom som et sjokk, fortalte Steiner til Dagbladet.

Han varslet at kuttene kan få store konsekvenser for arbeidet til FN i utviklingsland som nå er i krise. Frykten er at flere land vil ta Norges kutt som et signal, og at ti- eller hundrevis av millioner kroner i støtte til arbeid i utviklingsland kan forsvinne det neste året.

BESØK: Her besøker Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, Kharkiv-regionen. Video: Reuters. Vis mer

- For trege

Det er disse landene Steiner nå er bekymret for. Han mener Norge, og de andre rike nasjonene i verden, står overfor et viktig strategisk valg de neste ukene. Brasilianeren gir klart uttrykk for at verdenssamfunnet må være preventive og hjelpe før krisen er et faktum, hvis ikke kan det bli langt dyrere seinere.

- Historien har vist at en konflikt kan starte et sted, men spre seg videre, påpeker Steiner.

Han trekker fram Sri Lanka som et eksempel. Landet har misligholdt utenlandsgjelden, er på randen av konkurs og en humanitær krise. I gatene har det brutt ut voldelige demonstrasjoner.

- Våre analyser viser at det er 80 land som er ett steg unna mislighold av gjelda de har. Medlemslandene må se hvor alvorlig denne krisa er, og handle. Foreløpig ser verden på en krise, men er for trege til å handle, avslutter FN-toppen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer