EKSPLOSJON:
En lastebil fullastet med sprengstoff gikk i lufta i et steinbrudd tirsdag ettermiddag. Man får ikke komme nærmere stedet enn én kilometer. 
Foto: Frode Meosli / NTB scanpix
EKSPLOSJON: En lastebil fullastet med sprengstoff gikk i lufta i et steinbrudd tirsdag ettermiddag. Man får ikke komme nærmere stedet enn én kilometer. Foto: Frode Meosli / NTB scanpixVis mer

Frykter sprengstoff er spredd i terrenget

Undersøker eksplosjonsområdet nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politi, brannvesen og sprengstoffekspertise er nå på vei inn til området der en lastebil lastet med 10 til 15 tonn flytende sprengstoff eksploderte i Drevja i Nordland i går.

Ingen personer ble skadd. Man frykter hus og et fjøs med rundt 1500 griser kan ha blitt skadet eller brent opp etter eksplosjonen, men trolig står fjøset fortsatt.

- Vi vet ingenting om hvordan det har gått med grisene, sier fjøseieren Ruben Jakobsen til Dagbladet i formiddag.

Odd Vindstad bor på en av nabogårdene. Han veit heller ikke om han har noe hus å komme hjem til.

- Det er trasig å ikke vite noe. Huset vårt ligger mellom 50 og 100 meter i luftlinje fra der lastebilen sto, sier Vindstad.

Han og kona var på handletur da brannen startet i går og kom seg ikke hjem igjen, men ble heller evakuert til et hotell i Mosjøen.

- Vi har fått vite at det lå en god del sprengstoff i nærheten av lastebilen også. Om dette har gått med i eksplosjonen eller blitt kastet rundt i terrenget er blant det de skal se etter nå, slik jeg forstår det. Ligger det masse sprengstoff rundt omkring, kan dette ta tid, frykter Vindstad.

Inntil videre gjelder fortsatt politiets beskjed om ferdselsforbud innenfor sikkerhetssonen, som er opprettet med en radius på en kilometer fra eksplosjonsstedet.

- Gruppen som er på vei inn skal sammen skaffe seg en oversikt over hva som har skjedd og deretter vurdere om det er trygt å åpne området for ferdsel, opplyser Helgeland politidistrikt i en pressemelding.

Første i Norge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap opplyser i en pressemelding at de sender sprengstoffekspertene Olav Jacobsen og Jan Øisten Kristoffersen til området der lastebilen eksploderte.

- En slik ulykke har aldri skjedd i Norge tidligere. Derfor er det viktig for DSB å finne ut hva som har skjedd, slik at vi kan forhindre og forebygge at noe slikt kan skje i fremtiden. Vi ønsker ikke på det nåværende tidspunkt å spekulere i årsaken til ulykken, skriver avdelingsleder Siri Hagehaugen i DSB i pressemeldingen

På bakgrunn av utviklingen i eksplosivbransjen med mer bruk av bulksprengstoffer har det vært behov for en helhetlig gjennomgang av regelverket, skriver de.

- DSB nedsatte i mai 2013 et prosjekt som skal vurdere alle forhold knyttet til håndtering av bulksprengstoffer. Prosjektet skal etter planen levere sin anbefaling i februar, men det er viktig at læring fra denne hendelsen blir tatt med i dette arbeidet, skriver Hagehaugen.

UTLØSTE JORDSKJELVALARM: 
NORSARs nye infralydstasjon i Bardufoss registrerte litt etter kl. 15:46 på tirsdag  lavfrekvente lydbølger som antas å komme fra sprengstoffeksplosjonen i Drevja  Nordland. 
Foto: jordskjelv.no / NTB scanpix
UTLØSTE JORDSKJELVALARM: NORSARs nye infralydstasjon i Bardufoss registrerte litt etter kl. 15:46 på tirsdag lavfrekvente lydbølger som antas å komme fra sprengstoffeksplosjonen i Drevja Nordland. Foto: jordskjelv.no / NTB scanpix Vis mer