CEPI mangler vaksinedoser

Frykter stans

CEPI frykter at mangel på tilgang på doser av coronavaksinene som brukes i dag kan stanse utviklingen av lovende vaksinekandidater som man håper at skal beskytte mot kommende varianter.

NYE VAKSINER: CEPI utvikler neste generasjons coronavaksiner, som de håper at vil beskytte bedre mot kommende varianter. Foto: NTB
NYE VAKSINER: CEPI utvikler neste generasjons coronavaksiner, som de håper at vil beskytte bedre mot kommende varianter. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For tida utvikler Koalisjonen for forebygging av epidemier og pandemier (CEPI) neste generasjons coronavaksine, som de håper at vil øke det globale tilbudet og møte utfordringen knyttet til kommende virusvarianter.

Tirsdag publiserte de imidlertid et åpent brev hvor de opplyser at mangel på tilgang på doser av coronavaksinene som vi bruker i dag, kan føre til stans i kliniske studier av de nye coronavaksinene.

- Det er en svært beklagelig situasjon, som forlenger problemet med skjevfordeling av vaksiner i verden og vil føre til at mange flere syke og døde over tid, sier nestleder Frederik Kristensen ved CEPI til Dagbladet og fortsetter:

- Men vi håper og forventer at dette kan løses i nærmeste framtid. Verden har behov for å kunne fortsette forskning og utvikling av nye vaksinekandidater mot covid-19.

- Hvor mange doser trenger dere?

- Det er snakk om noen titusener vaksinedoser.

Utfordringen

Stadig oppstår det nye varianter av coronaviruset. I Norge har vi sett hvordan den første varianten som kom fra Wuhan ble utryddet av den mer smittsomme alfavarianten, som deretter ble utryddet av den enda mer smittsomme deltavarianten, som er den som dominerer smittespredning i Norge i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer