ENN SÅ LENGE: Statoils hovedkvarter ligger på Forus utenfor Stavanger. Nå opprettes et nytt forretningsområde med hovedkontor i London. Foto: Øystein Hagen
ENN SÅ LENGE: Statoils hovedkvarter ligger på Forus utenfor Stavanger. Nå opprettes et nytt forretningsområde med hovedkontor i London. Foto: Øystein HagenVis mer

Frykter Statoil flagger ut av Norge

Professor i petroleumsøkonomi. Øystein Noreng, sier han frykter at Statoil er på vei ut av Norge. Etableringen av et nytt forretningsområde med kontor i London kan være et forsøk på å etablere strategiske posisjoner i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BERGEN (Dagbladet): Fra 1. januar 2011 oppretter Statoil det nye forretningsområdet som har fått navnet Global strategi og forretningsutvikling. Det skal styres fra et kontor i London.

Professor Øystein Noreng ved Handelshøyskolen BI sier han ikke kjenner til Statoils nye planer godt nok, men han mener tida må være inne for å få en politisk debatt og analyse av Statoils utenlandssatsing.

- Jeg tolker den siste utviklingen slik at ledelsen i Statoil lukter på mulighetene for å komme seg ut. Det er god grunn til å frykte at det skjer. Store statseide selskaper blir ofte veldig selvstendige fordi den største eieren ikke klarer å følge godt nok med.

- Vi ser det samme med svenske Vattenfall. Der ryktes det at ledelsen vil etablere seg i Berlin. Ledelsen i Statoil synes kanskje det vil være gjevt å jobbe i London. Stavanger og Oslo er ikke like interessant lenger for dem, sier Noreng.

- Tjener penger i Norge Noreng minner om at den norske stat fremdeles tjener penger på norsk sokkel, nesten inngenting på Statoils satsinger i utlandet. Statoil ble opprettet i 1972 for å utvikle olje og gassvirksomhet på norsk sokkel. Nå ligger mange gamle lisenser i Nordsjøen helt brakk, felt som kan inneholde store mengder olje og gass. Myndighetene kan ikke tvinge Statoil til å starte leting i disse blokkene fordi de ble tildelt på et tidspunkt da man ikke hadde frister for leting og utbygging.  

-  Jeg registrerer at Statoil har mindre fokus på norsk sokkel enn tidligere. Det synes som om statsminister Jens Stoltenberg lot seg overtale av den daværende russiske president Vladimir Putin til å slå sammen Hydro og Statoil. Begrunnelsen var at to norske delvis statseide selskap konkurrerte. Det ble forvirrende på russerne. Russerne krevde en sterkere finansiell ryggrad for å ta med et norsk oljeselskap på Shtokmanfeltet i Barentshavet. På den måten tapte vi mangfolk og konkurranse mellom oljeselskapene på norsk sokkel. Nå er det tvilsomt om Shtokman blir realisert de første ti til tjue åra, sier Noreng.

- Lot seg presse Øystein Noreng sier at Statoil har latt seg presse av amerikanerne til å trekke seg ut av Iran, men har samtidig etablert seg med stor satsing i Irak.

- Det er mulig staten bør ta ut et større utbytte fra Statoil for å hindre de ambisiøse investeringene rundt omkring i verden. Staten har neppe kompetanse til å styre sine egne selskaper som opererer utenfor Norge. Som et privatrettslig selskap kan ledelsen langt på vei gjøre hva de vil. Vi må snart få en politisk debatt i Norge om hva vi vil med Statoil.

Vi må stille spørsmål om det er nyttig at selskapet er over nesten hele verden. Selskapet vil kanskje tjene penger på noen av prosjektene, men den norske stat kan ha mest å tjene på å videreutvikle virksomheten på norsk sokkel. Satsing i utlandet bør fortrinnsvis skje i privat regi, sier Øystein Noreng.

B.txt:
STØRRE UTBYTTE: Professor Øystein Noreng sier at Staten kan ta et større utbytte fra Statoil for å hindre de ambisiøse investeringene rundt omkring i verden.