- Frykter store mørketall

NOAS krever tiltak for å beskytte kvinner på asylmottak mot voldtekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til søndag 27. juli skal en 20 år gammel kvinne ha blitt voldtatt i over to timer på et asylmottak på Rjukan i Telemark.

Kvinnen, som er fra Rwanda, skal ha blitt sperret inne, banket og voldtatt av en irakisk mann som bodde på det samme mottaket, Mandheimen statlige asylmottak i Tinn kommune.

- Vi frykter at det er store mørketall når det gjelder overgrep og voldtekt på norske asylmottak. Det er grunn til å tro at disse kvinnene har en høy terskel for å melde fra dersom noe skjer - både fordi de ikke kjenner systemet, og fordi de er redde for konsekvensene, sier Sylo Taraku, avdelingsleder i NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere) til Dagbladet.no.

Frykter konsekvensene

Han tror mange er redde for at en eventuell anmeldelse kan få konsekvenser for behandlingen av asylsøknaden deres.

Kvinnen skal ha blitt både banket opp og voldtatt inne på sitt eget rom. Det var ikke bemanning på asylmottaket da overgrepet skal ha skjedd, noe NOAS reagerer kraftig på.

De krever nå døgnbemanning for å beskytte de sårbare kvinnene på norske asylmottak.

UDI sier at det ikke er noe krav om døgnbemanning ved asylmottakene, og at målet er at asylsøkerne skal ha et så normalt botilbud som mulig.

KREVER BEDRE BESKYTTELSE: Avdelingsleder i NOAS, Sylo Taraku, mener UDI ikke skjønner hvor sårbare unge kvinner på asylmottak er. Nå krever de døgnbemanning på mottakene. Foto: JEANETTE LANDFALD/DAGBLADET
KREVER BEDRE BESKYTTELSE: Avdelingsleder i NOAS, Sylo Taraku, mener UDI ikke skjønner hvor sårbare unge kvinner på asylmottak er. Nå krever de døgnbemanning på mottakene. Foto: JEANETTE LANDFALD/DAGBLADET Vis mer

- Forstår ikke alvoret

Sylo Taraku mener UDI ikke forstår alvoret i saken.

- Vi hadde forventet en mer ydmyk holdning fra UDI i denne saken. Når UDI-direktør Siri Rustad sammenligner et asylmottak med vanlige boliger ser det som om UDI ikke forstår hvilken situasjon disse kvinnene er i. Dette er kvinner i en særskilt sårbar situasjon, som nettopp er kommet til et nytt og fremmed land. De er avhengige av et mottaksapparat som beskytter dem, sier Taraku.

Mandheimen asylmottak har en egen etasje for kvinner, men den er for øyeblikket full. Derfor bodde den 20-årige kvinnen på en avdeling sammen med menn. Det skal ha vært fest på mottaket samme kveld som den angivelige voldtekten fant sted.

- Viktig med forebygging

Han mener det er på høy tid å ta disse kvinnenes sikkerhet på alvor.

- Her handler det om forebygging og kunnskap. UDI må være mye mer pro-aktive for å forebygge slike situasjoner før de faktisk skjer. Disse kvinnene vet ikke hvilke rettigheter og muligheter de har. Når man plasserer unge enslige kvinner på en avdeling med enslige menn, og ikke har døgnbemanning, tar man ikke hensyn til dem, sier Taraku.

Han mener døgnbemanning er et konkret krav som kan bidra til å gjøre det tryggere for kvinnene på asylmottak.

- Samtidig må både kvinner og menn informeres om kvinners rettigheter når de kommer hit. Det er dessverre et generelt problem at kvinner kan utsettes for vold på asylmottak. dette gjelder ikke bare enslige kvinner, men også gifte kvinner. Vi skal huske på at dette er personer som er i en svært presset situasjon, og man vet at det ofte utløser aggresjon, sier Taraku.

Vurderer nye tiltak

Fungerende regionsdirektør i region sør Nina B. Lindekleiv vil se på tiltakene for skjerming av kvinner på nytt.

- Det er ikke mulig å gardere seg hundre prosent mot at det kan forekomme konflikter eller kriminelle situasjoner i et mottak. Det gjelder for øvrig også resten av samfunnet, sier hun til Dagbladet.no.

Det var ingen ansatte på jobb de to timene voldtekten utspilte seg. Lindekleiv mener at det ikke er problematisk at ikke døgnbemannet:

- Mottaksystemet i Norge er bygd opp slikt at det skal være et botilbud til asylsøkere, og ikke en institusjon. Konsekvensen av det er at mottakene ikke alltid er bemannet.

Benekter samleie

Den 20 år gamle kvinnen ble innlagt på Rjukan sykehus etter den angivelige voldtekten. Tekniske prøver tatt av kvinnen er nå sendt til analyse for å se om den siktede irakeren fysisk kan knyttes til ugjerningen.

Politiet fant ikke grunnlag for å varetektsfengsle den siktede mannen, men han er nå flyttet til et annet asylmottak.

Mannens advokat, Bjørn Dyrland, sier til VG Nett at den siktede benekter at samleie fant sted.