Frykter storflom i Luster i kveld

40-50 huststander kan bli evakuert i Fortunsdalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Myndighetene i Luster i Sogn frykter storflom etter at en stor vegg av en isbre har falt ned i dag.

Det er fare for at 40-50 husstander i Fortunsdalen må evakueres når Fortunselva skal være på sitt høyeste ved 18-tida i kveld, melder NRK Sogn og Fjordane.

- Akkurat nå avventer vi resultatet av et vurderingsmøte mellom blant annet politi og NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat). Der skal spørsmålet om evakuering avgjøres, får Dagbladet opplyst fra operasjonssentralen ved Sogn og Fjordane politidistrikt i 17.15-tida.

Det var en isvegg som brast under Harbardsbreen - en av de største isbreene på fastlandet i Norge - på grunn av trykk fra store vannmengder under breen. Dermed flommer en et stort vannbasseng under breen utover dalen.

Dette vannet og breveggen som smelter, er i ferd med å skape oversvømmelse i Hydro Energis basseng på Fimlemyrane.

Folk blir frarådet å kjøre bil inn Fortunsdalen i ettermiddag.

Einar Vereide, operasjonsleder i Sogn og Fjordane politidistrikt, opplyser til Dagbladet at politiet vurderer fortløpende hvorvidt de skal foreta en evakuering.    

-Akkurat nå er vi litt optimistiske på at vi skal kunne unngå evakuering. Men dette er en løpende vurdering fra oss. Befolkningen har fått meldinger. Det er snakk om 40-50 husstander som må evakueres. De har fått en fysisk varsling fra politiet i dag, forteller han.  

Hydro Energi jobber på spreng med å ta unna så mye vann som mulig. - Vi har åpnet alle lukene i inntaksmagasinet til kraftverket, og tar ut maksimalt med vann fra dammen, sier Svein Hove, HMS-leder for Hydro Energi, til BT.no.
Politiet fikk melding om situasjonen litt over klokken 09 i dag tidlig.