Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flom, Mjøsa:

Frykter storflom: Mjøsa tappes for vann - ber folk forberede seg

Enorme mengder snø skal de neste ukene smelte. NVE frykter storflom.

MASSIV FLOM I 2017: Flommen på Sørlandet tvang flere til å evakuere hjemmene sine i fjor. Bedrifter, hus og veier fikk store ødeleggelser. Video: Tor-Erik Schrøder Redigerer: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den snørike vinteren øker faren for flom. NVE oppfordrer folk til å gjøre forebyggende tiltak, og allerede nå tappes flomutsatte Mjøsa for mest mulig vann.

Årets vinter er blant de mest snørike på lenge i lavereliggende områder på Sør- og Østlandet, noe som øker flomfaren betraktelig i disse områdene.

- NVE oppfordrer både beredskapsapparatet lokalt og publikum, første omgang i lavereliggende områder på Østlandet, til å gjøre tiltak for å redusere faren for lokale oversvømmelser når snøen der begynner å smelte, sier hydrolog Inger Karin Engen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Nationen.

FLOM: Dette er fra fjorårets flom på Sørlandet. Foto: NTB Scanpix
FLOM: Dette er fra fjorårets flom på Sørlandet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Aktuelle tiltak er å sørge for åpne avløpsveier som stikkrenner og kummer for å sikre at vannet får fri passasje.

Avdelingsleder for vassdragsdriften i Glommens og Laagens Brukseierforening, Hans-Christian Udnæs, opplyser at flomutsatte Mjøsa allerede nå tappes.

- Alt er åpent, og vi tapper så mye vann som det lar seg gjøre, sier han til avisen.

I det meste av Trøndelag og Nord-Norge, bortsett fra Finnmarksvidda, er det uvanlig lite snø i år, og dermed er flomfaren lavere.

DRAMATISK: Uvær førte til flom flere steder i landet i fjor. Her har flommen grav et hull i ei bru på Sørlandet. Video: Tormod Åmlid Vis mer Vis mer Vis mer

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!