Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter storkonflikt mellom sekulære og religiøse

- Sekularismen blir stadig mer militant og aggressiv, sier Norges mest kjente konvertitt Trond Ali Linstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det bekymrer meg at sekularismen blir mer militant og aggressiv, sier Norge mest kjente konvertitt Trond Ali Linstad. Han er lege og leder for Urtehagen islamske stiftelse.

Han mener sekulære fundamentalismen står i veien for en fredlig sameksistens mellom det religiøse og det sekulære samfunn.

- Jeg er redd for at konflikten mellom de to vil kunne eskalere, hvis ikke det sekulære samfunnet er villig til mer åpenhet og fleksibilitet. Storsamfunnet krever at alle skal føye seg for den rådende sekularisme, som viser stadig mer autoritære trekk, sier Linstad. 

Truer fredelig sameksistens

Den norske muslimen tror konflikten mellom de sekulære kreftene og de med en religiøs tekning, vil kunne øke i framtiden.

- I vår vestlige samfunn tar sekularismen stadig fastere grep om statsapparatet. Samtidig vokser den religiøse siden, sier Linstad, som mener den fundamentalistiske sekularismen er en like stor trussel mot fredelig sameksistens, som den religiøse fundamentalismen.

- Vi må gi minoritetene større plass i det offentlig rom. Vi må gi aksept for deres normer og menneskesyn. For eksempel insisterer de sekulære, dominerende kreftene på at å sjikanere og håne muslimer, skal være en del av ytringsfriheten. Her må storsamfunnet vise ettergivenhet og pragmatisme, sier Linstad, som tror manglende aksept fra storsamfunnet er en av grunnene til at man nå ser unge innvandreungdommer gjøre opprør flere steder i Europa.

Den kalde staten

image: Frykter storkonflikt mellom sekulære og religiøse

- Jeg tror mange unge opplever en identitetskrise som følge av en dypere konflikt mellom den sekulære, kalde staten og den tradisjonen de selv tross alt føler at de har røtter i, sier Linstad.

Han er provosert over argumentasjonen om at de som ikke vil underordne seg storsamfunnet, bare kan reise hjem.

- Jeg er født og oppvokst på Bislet. Hvor skulle jeg dra?, spør Linstad.

- Det virker som du er pessimistisk når det gjelder framtiden?

- Vi ser en uheldig tendens. Sekulære krefter blir mer selvbevisste og bastante. I Frankrike har de gjennomført hijab-forbud, i Storbritannia må katolske adopsjonskontorer stenge hvis de ikke godtar homofile foreldre, og i Danmark og andre land insisterer de på ydmykelse som en «rett», sier Linstad, som spår en urolig framtid hvis de to partene ikke finner en måte å møtes på.

Farlige sekulære

- Sekulær fundamentalisme kan være vel så farlig som religiøs, sier Linstad. Han ønsker at majoriteten ikke skal kreve hegemoni, i tenkning og kultur.

- Man må slutte å ensrette samfunnet etter egen norm. Man må være fleksibel - og ikke hegemonistisk, sier Linstad, som reagerer på den nye ekteskapsloven.

HYSJ!:Trond Ali Linstad mener majoriteten må frasi seg retten til å sjikanere minoritetene. Her demonstrer han sammen med andre norske muslimer mot «løgn i mediene og en ytringsfrihet som har gått for langt» i 2006. Foto: TORE BERGSAKER
HYSJ!:Trond Ali Linstad mener majoriteten må frasi seg retten til å sjikanere minoritetene. Her demonstrer han sammen med andre norske muslimer mot «løgn i mediene og en ytringsfrihet som har gått for langt» i 2006. Foto: TORE BERGSAKER Vis mer

- For de fleste muslimer, og for mange andre, er jo den loven absurd. At ekteskap mellom mann og kvinne skal sidestilles med menn som lever med menn, eller kvinner med kvinner, og at slike par skal være sidestilt når det gjelder å oppdra barn, er uholdbart. Dette er ikke riktig eller «normalt», sier legen.

Men på tross av at staten domineres av sekulær tenkning, tror han at folk flest vil beholde en slags gudstro.

- Jeg tror det ville bli lettere for muslimene å finne en god samtalepartner, hvis de kristne igjen fikk større innflytelse i samfunnet, sier Linstad.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media