Frykter storkrig

Israelerne erklærte i kveld at fredsprosessen er død. De har satt inn tanks og kamphelikoptre mot palestinerne, og 11 er drept. - Det kan gå mot storkrig i Midtøsten, frykter Terje Rød-Larsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelerne satte siste frist for våpenhvile til klokka 16 i dag, men i stedet opplevde man de mest dødelige kampene på to uker. Og i kveld kom svaret fra Israel.

- Vi kan nå offisielt erklære at de palestinske myndighetene ikke har innfridd sin del av avtalen som ble gjort i Egypt, sier en regjeringstalsmann.

Ehud Barak vil annonsere at fredsprosessen er innstilt etter det arabiske toppmøtet i helga.

- Israel vil ta en pause i den diplomatiske prosessen og vurdere sine framtidige steg, sier talsmannen.

Israelske stridsvogner og kamphelikoptre har i dag skutt mot palestinske posisjoner i Jerusalem og Betlehem. Alt håp om en våpenhvile er nå ute.

Går mot storkrig

FNs visegeneralsekretær Terje Rød-Larsen frykter storkrig, men håper fredsprosessen kan gjenoppstå seinere.

- Det er flere hypoteser om hvorfor volden fortsetter på bakken i Gaza og på Vestbredden. En av dem er at Arafat kjemper om å få kontroll over de gatekampene som foregår. En annen er at palestinerne trenger å holde varmen oppe i konflikten før den arabiske ligaens møte Kairo i helgen, sier Rød-Larsen til NRK.

En tredje mulighet han åpner for, er at det søkes en konfrontasjon slik at man kan få en ensidig erklæring om en palestinsk stat fram til midten av november.

- Den aller verste antakelsen er at man her kan bevege seg mot en regional konfrontasjon, altså en storkrig i regionen. Jeg tror alle muligheter er åpne, sier han.

Vredens dag på nytt

I kveld forteller palestinerne hva de mener om avtalen: Kampene raser i de palestinske områdene.

En ny «Vredens dag» har så langt krevd 11 palestinske liv.

Den verste episoden fant sted ved Nablus på Vestbredden. Væpna palestinere gjemte seg bak oliventrær, og åpnet ild like etter at våpenhvile-fristen gikk ut klokka 16. Israelerne svarte med skarp ild og drepte fire og skadde flere.

To palestinske steinkastere på 13 og 17 år ble drept i Ramallah og Salfit. De ble skutt i hodet. En 16-årig gutt ble drept i Qalquiliya. Dødstallet kan fortsette å stige utover kvelden.

Skylder på hverandre

Håpet om at tre ukers kamp skal ta slutt, forsvant i kuleregnet. Nye fredsforhandlinger synes uendelig langt borte. Nyhetsbyråene oppgir at antall drepte har passert 110 siden kampene startet 28. september - i all hovedsak palestinere. Antall skadde passerte 2000 for halvannen uke siden.

Israel fastholder at deres soldater har roet seg etter våpenhvile-avtalen tirsdag, men at palestinerne kaster stein som aldri før. Palestinerne mener de israelske soldatene overreagerer når de skyter med skarpt mot steinkasterne.

Verre sammenstøt

- Så lenge palestinsk milits skyter mot oss, vil vi skyte tilbake, sier en israelsk generalmajor.

En regjerings-talsmann, Avi Pazner, gir Arafat ansvar for å ha oppmuntret demonstrantene.

- Sammenstøtene blir verre på grunn av Yasser Arafats oppførsel, sa Pazner etter mørkets frambrudd.

Brennende bilvrak

Utenriksminister Shlomo Ben-Ami fastholdt i dag at siste våpenhvile-frist var klokka 16.

- Vi bryr oss ikke om fristen. Vi vil ha en palestinsk stat med Jerusalem som hovedstad, sier Teissir Natche (17) til AP.

I Ramallah veltet tjukk røyk opp fra brennende bilvrak. Palestinsk ungdom brukte vrakene som skjold og veltet dem nærmere og nærmere de israelske militærpostene.

Vil revurdere fredsprosessen

I Anabta på Vestbredden skjøt de mot en israelsk militærbil og skadet fire soldater. Bilen hadde kjørt feil og endte opp i en palestinsk-kontrollert landsby.

I går kveld ringte den israelske statsministeren Ehud Barak til Bill Clinton. Barak tolker voldsomhetene dithen at Yasser Arafat ikke ønsker videre fredsforhandlinger.

- I så fall må Israel ta en time-out og tenke gjennom hele fredsprosessen på nytt, sa Barak.

UNGE OFRE: Gutten blir båret vekk etter å ha blitt truffet under sammenstøt i Khan Yones i Gaza.
FØLGES I GRAVEN: 15 000 sinte palestinere fulgte gravferden til Zahi al-Ardah (34) i Nablus.
FREDSMEKLEREN: Terje Rød-Larsen er FNs mann i Midtøsten. Nå synes han det ser stygt ut.
SKUTT I ØYET: I skjul bak bilvrakene, kaster palestinerne stein mot soldatene. En demonstrant ble skutt i øyet og døde.