Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter stormaktene stormer mot en ny kald krig: - Forferdelig banalt

Trump vil trekke USA fra nedrustningsavtalen INF med Russland. Skummelt, mener norsk forsker.

AVTALEBRUDD?: En talsperson for Russlands president Vladimir Putin uttalte tirsdag at landet ikke har noen tro på at en ny og bedre nedrustningsavtale kan bli resultatet dersom Donald Trump gjør alvor av truslene om å rive i stykker INF-avtalen. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB Scanpix
AVTALEBRUDD?: En talsperson for Russlands president Vladimir Putin uttalte tirsdag at landet ikke har noen tro på at en ny og bedre nedrustningsavtale kan bli resultatet dersom Donald Trump gjør alvor av truslene om å rive i stykker INF-avtalen. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

8. desember 1987. Datoen har skrevet seg inn i historien. Etter 40 år med kald krig møttes USAs president Ronald Reagan og Sovjetunionens statsleder Mikhail Gorbatsjov i Det hvite hus, for å undertegne en avtale som skulle ha stor betydning for forholdet mellom Øst og Vest de kommende tiåra.

Avtalen, som fikk navnet INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), var en nedrustningsavtale mellom de to supermaktene som forbød landbaserte mellomdistanseraketter - altså raketter med en rekkevidde på mellom 480 og 5000 kilometer.

HISTORISK MØTE: USAs president Ronald Reagan og Sovjetunionens statsleder Mikhail Gorbatsjov møttes i Det hvite hus 8. desember 1987 for å undertegne den historiske INF-avtalen. Foto: Dennis Paquin / Reuters / NTB Scanpix
HISTORISK MØTE: USAs president Ronald Reagan og Sovjetunionens statsleder Mikhail Gorbatsjov møttes i Det hvite hus 8. desember 1987 for å undertegne den historiske INF-avtalen. Foto: Dennis Paquin / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

USA trekker seg

Så seint som i juli i år, da Trump møtte Russlands president Vladimir Putin i Helsinki, skal de to ha kommet til en muntlig avtale om å jobbe mot forlengelse av den viktige tosidige nedrustningsavtalen.

Trumps uttalelser denne helga var langt fra noen bekreftelse på det.

I stedet kom den amerikanske presidenten lørdag med en uttalelse som har fått det til å gå kaldt nedover ryggen på flere statsledere.

- Russland har ikke holdt seg til avtalen. Så vi kommer til å avslutte den, sa den amerikanske presidenten til frammøtte journalister under et valgkamparrangement i Nevada.

EU har uttalt seg kritisk til Trumps kunngjøring og har oppfordret USA og Russland til å ta felles ansvar for å redde avtalen. Tyskland og Frankrike har også beklaget utviklingen, og understreket viktigheten av at avtalen opprettholdes. Både Storbritannia og Polen har imidlertid gitt uttrykk for støtte til Trump, ifølge NTB.

Et direkte resultat av den 31 år gamle avtalen var at flere tusen landbaserte missiler har blitt fjernet i USA og Russland. Nå ønsker presidenten i stedet å ruste opp.

TREKKER SEG UT: President Donald Trump sier han vil trekke USA ut av nedrustningsavtalen INF. Grunnen er at Russland skal ha brutt avtalevilkårene. Video: CNN Vis mer

- En trussel

Mandag sørget nemlig Trump for å kaste mer bensin på bålet, da han uttalte at USA kommer til å øke sitt atomvåpenarsenal helt til andre land «tar til vettet», ifølge CNN.

- Dette er en trussel mot hvem enn du vil. Det inkluderer Kina, Russland, og alle andre som ønsker å spille det spillet. Du kan ikke spille det spillet med meg, advarte Trump.

Den amerikanske presidenten sier at USA kan bevise at Russland er i ferd med å utvikle en ny type raketter som er i strid med avtalen.

- Vi kommer ikke til å la dem bryte en atomavtale og fortsette å lage våpen mens vi ikke får lov til det, sa Trump videre.

Opprustning ved Natos dørstokk

USA hevder at rakettsystemet 9M729, som russerne nå er i ferd med å utvikle, bryter med vilkårene i avtalen.

NATOs pressetalskvinne Oana Lungescu påpeker at de allierte flere ganger har bedt Russland om å komme med troverdige svar om rakettsystemet 9M729.

- Etter å ha nektet og tåkelagt i årevis innrømmet Russland nylig at rakettsystemet eksisterer, påpeker Lungescu og legger til at det russiske rakettprogrammet gir grunn til alvorlig bekymring, og at de allierte vurderer det slik at Russland mest sannsynlig handler i strid med INF-avtalen.

De samme bekymringene omkranser det mye omtalte missilsystemet Iskander, som Russland har utplassert i eksklaven Kaliningrad, som ligger klemt mellom Nato-landene Polen og Litauen.

Putin advarer

Russland benekter at utviklingen og utplasseringen av missilsystemene bryter med avtalen. Våre naboer i øst mener derimot at USA har brutt avtalen med utplasseringen av det minst like mye omtalte rakettskjoldet i Europa.

Den seineste utviklinga har også lokket Vladimir Putin på banen. Onsdag uttalte han at en ekstremt farlig situasjon vil oppstå dersom USA trekker seg fra atomvåpenavtalen.

- Ingenting vil være igjen, bortsett fra et våpenkappløp, sa han ifølge NTB.

Dersom USA går til det skritt at de utplasserer mellomdistanseraketter i Europa, vil Russland ta grep, advarte Putin. Da vil landene hvor rakettene befinner seg «utsette sitt territorium for trusselen om et mulig gjengjeldelsesangrep».

- Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal sette Europa i så stor fare, sa presidenten

- Negativ eskalering

Forsker og Russland-ekspert Julie Wilhelmsen ved NUPI, beskriver USAs mulige farvel til INF-avtalen på følgende måte:

- Det er en del av en eskalering i negativ retning, som Russland og Vesten har vært inne i lenge, men spesielt siden krisen i Ukraina i 2014. Detter er også noe Trumps politikk, til manges overraskelse, bidrar til å eskalere ytterligere.

Wilhelmsen viser til at konflikten mellom Russland og Vesten har hatt flere dimensjoner enn den militære. Den har en verdi-dimensjon, sier hun.

Russland hevder at USA og Vesten har forsøkt å påvirke landets politiske styre og å diktere hva slags verdier landet skal ha, mens de vestlige statene hevder at Russland har forkastet «alle Vestens gode verdier», som demokrati og menneskerettigheter.

- Konflikten har også en heftig økonomisk dimensjon ved seg, sier Wilhelmsen og viser til de stadig eskalerende Vestlige sanksjonene som en respons på konflikten i Ukraina og den russiske annekteringen av Krim.

- Men så kommer det viktigste, som er den militærstrategiske dimensjonen ved denne konflikten, legger hun til.

Begge sider ruster opp

Hun peker på Russlands modernisering av forsvaret, til det landet selv mener er en «normalisering».

- Men siden krisa i Ukraina, har man sett en ganske formidabel oppbygging av russiske baser, spesielt i Svartehavet og i Kaliningrad, som anses å true Europa. Samtidig har det vært økende øvingsaktivitet, ofte ikke varslet, tett opp mot grensen i vest.

Også på Nato-siden har man foretatt en kraftig satsing på å bygge opp baser og å styrke den militære tilstedeværelsen helt i Øst mot grensa til Russland.

- Det dreier seg om utplassering av nye tropper og etablering av nye militære installasjoner, og kraftig økt øvelsesvirksomhet, påpeker Wilhelmsen.

Med Trumps ferske utspill om at han vil trekke USA fra INF-avtalen, blir kjernevåpen en enda viktigere dimensjon ved denne konflikten, mener hun.

- Det gjør selvfølgelig konflikten enda mer alvorlig, at kjernevåpen kommer i spill på denne måten. Både Russland og USA er allerede i ferd med å utvikle nye, mindre kjernevåpen, og begge har senket terskelen for bruk av slike våpen i sine doktriner. Når INF-avtalen nå blir borte blir situasjonen enda skumlere, sier Wilhelmsen.

- Forferdelig banalt

Etter at Trump nå har varslet en videre opprustning og utbygging av USAs atomarsenal, mener Wilhelmsen det er vanskelig å se for seg et annet resultat enn et nytt våpenkappløp.

- Det er forferdelig banalt og ekstremt overraskende at man har så kort hukommelse, med tanke på den kalde krigen og hvor meningsløst det hele var, sier Wilhelmsen.

Hun mener mange amerikanske eksperter tror at USA vant den kalde krigen fordi landet var militært overlegne Russland, og at det i et slikt bilde kan framstå som logisk å ruste.

- Det virker som om amerikanske militære lederes eneste ide om hvordan man skal møte Russlandstrusselen er massiv satsning på avskrekking. Det handler om å bygge opp overlegen militærmakt og demonstrere overmakt til motparten viker. Men det den kalde krigen viste er at det ikke er sikkert at motparten viker, det kan hende de velger å bygge opp. Og så enkelt kan et nytt våpenkappløp være i gang.

Russland har allerede advart USA mot å trekke seg fra avtalen, og ga tirsdag uttrykk for at de ikke har tro på at en ny og bedre nedrustningsavtale kan bli resultatet hvis INF-avtalen rives i stykker.

- Det er en ganske risikabel tilnærming å skulle trekke seg fra avtalen først, for så å begynne å diskutere en hypotetisk, vag mulighet for en ny avtale, advarer president Vladimir Putins talsperson Dmitrij Peskov, ifølge det russiske nyhetsbyrået TASS.

MILITÆRØVELSE: Russland holder sin største militærøvelse siden Sovjetunionens fall. NATO er kritiske. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!