Frykter stormaktene stormer mot en ny kald krig: - Forferdelig banalt

Trump vil trekke USA fra nedrustningsavtalen INF med Russland. Skummelt, mener norsk forsker.

AVTALEBRUDD?: En talsperson for Russlands president Vladimir Putin uttalte tirsdag at landet ikke har noen tro på at en ny og bedre nedrustningsavtale kan bli resultatet dersom Donald Trump gjør alvor av truslene om å rive i stykker INF-avtalen. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB Scanpix
AVTALEBRUDD?: En talsperson for Russlands president Vladimir Putin uttalte tirsdag at landet ikke har noen tro på at en ny og bedre nedrustningsavtale kan bli resultatet dersom Donald Trump gjør alvor av truslene om å rive i stykker INF-avtalen. Foto: Jorge Silva / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

8. desember 1987. Datoen har skrevet seg inn i historien. Etter 40 år med kald krig møttes USAs president Ronald Reagan og Sovjetunionens statsleder Mikhail Gorbatsjov i Det hvite hus, for å undertegne en avtale som skulle ha stor betydning for forholdet mellom Øst og Vest de kommende tiåra.

Avtalen, som fikk navnet INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), var en nedrustningsavtale mellom de to supermaktene som forbød landbaserte mellomdistanseraketter - altså raketter med en rekkevidde på mellom 480 og 5000 kilometer.

USA trekker seg

Så seint som i juli i år, da Trump møtte Russlands president Vladimir Putin i Helsinki, skal de to ha kommet til en muntlig avtale om å jobbe mot forlengelse av den viktige tosidige nedrustningsavtalen.

Trumps uttalelser denne helga var langt fra noen bekreftelse på det.

I stedet kom den amerikanske presidenten lørdag med en uttalelse som har fått det til å gå kaldt nedover ryggen på flere statsledere.

- Russland har ikke holdt seg til avtalen. Så vi kommer til å avslutte den, sa den amerikanske presidenten til frammøtte journalister under et valgkamparrangement i Nevada.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer