Frykter storras tilsvarende 4000 lastebillass om kort tid

Naboer er advart etter at fjellpartiet Mannen i Rauma kommune har flyttet seg nesten en centimeter på én uke.

STORE BEVEGELSER: I løpet av en uke i september ble det målt en bevegelse på nesten en centimeter i et område på fjellet Mannen i Romsdalen. Foto: Åknes Tafjord IKS
STORE BEVEGELSER: I løpet av en uke i september ble det målt en bevegelse på nesten en centimeter i et område på fjellet Mannen i Romsdalen. Foto: Åknes Tafjord IKSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nye målinger gjort i fjellpartiet Mannen i Romsdalen viser store og stigende bevegelser i en del av området, opplyser Rauma kommune og Åknes/Tafjord Beredskap IKS i en pressemelding.

- Deler av fjellet har begynt å skli veldig ut. Det er snakk om nesten en centimeter i løpet av én uke, sier ordfører i Rauma kommune Lars Olav Hustad til Dagbladet.

- Kan føles som et jordskjelv Åknes/Tafjord Beredskap IKS står for målingene av fjellet rett sør for Trollveggen. Geolog Lars Harald Blikra forteller at det er en reell sjanse for at et område mellom 10 000-40 000 kubikk kan rase ut når som helst.

- Et ras vil føre til rystelser, og føles ut som et lite jordskjelv. Det vil også føre til mye støv og høres flere kilometer unna, sier Blikra.

Han sier det er viktig for dem å få ut informasjon slik at folk ikke beveger seg i fjellsiden, i og med at jaktsesongen har startet.

- Marerittet er at hele fjellet kommer - Den største frykten er at hele storefjellet vil skli ut. Det vil kunne ta med seg veien og jernbanelinjen nedenfor, samt fylle opp i elven. Det kan kunne utløse en flodbølge. Det er ikke snakk om nå, men om hele fjellet kommer. Det er marerittet, sier Hustad.

Blikra understreker at dette er lite reelt siden bevegelsene kun gjelder noen deler av fjellet. Det er til nå ikke registrert bevegelser i andre deler av dette området.

Ønsker å forebygge redsel Et ras fra dette området vil ikke utgjøre fare for befolkning eller infrastruktur i området.

Ordføreren sier at folk i nærheten likevel har blitt varslet.

- Dette først og fremst for å forebygge redsel. Det kan oppfattes som skremmende på grunn av størrelsen og støynivået som kan oppstå. Partiet som fryktes å rase ut tilsvarer 4000 lastebillass med stein.