Frykter stort utbrudd av katteaids i Norge

Dyrebeskyttelsen: - Mattilsynet har ignorert dette for lenge.

KATTEAIDS: Dyrebeskyttelsen frykter katteaids. Foto: DYREBESKYTTELSEN I NORGE HADELAND
KATTEAIDS: Dyrebeskyttelsen frykter katteaids. Foto: DYREBESKYTTELSEN I NORGE HADELANDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dyrebeskyttelsen Hadeland har fått påvist Felint immunsviktvirus (FIV), også kjent som katteaids, på åtte-ni villkatter siden i fjor.

Nå slår de alarm og er redd det skal ramme vanlige huskatter, skriver Hadeland.no.

- Vi i Dyrebeskyttelsen Hadeland har sett at en svært høy prosent av de kattene vi tester har FIV. Jeg kan bare snakke for Hadeland, men jeg kan forestille meg hvor mye FIV det faktisk er der ute, sier Kristin Bjerkås i Dyrebeskyttelsen Norge Hadeland.

Paring og blodoverføring Sykdommen er uhelbredelig, smitten spres via paring og blod, og er mest vanlig hos ukastrerte, hjemløse hannkatter.

- Når så mange villkatter har sykdommen, er det bare et tidsspørsmål før huskatter som er i folks eie, får sykdommen. Særlig katter som ikke kastrert eller sterilisert er utsatt, sier Bjerkås til Hadeland.no

Nå ber hun mattilsynet om å komme på banen.

Økende problem - Mattilsynet har ignorert dette lenge, men nå er de nødt til å ta dette på alvor. Problemet er økende, sier Bjerkås til Dagbladet.

FIV fører til svikt i immunforsvaret, og symptomer er blant annet sår som ikke gror, ødelagte tenner og problemer med luftveiene.

- Jeg skjønner at dette kan føre til panikk hos katteeiere, men det er viktig at folk tar det alvorlig. Vi kan ikke få sagt det nok: Kastrerer dyrene dine, sier Bjerkås.

- Ikke bekymret Mattilsynet ser ikke like stor grunn til bekymring.

- Det er mange sykdommer som forekommer blant dyr, og Mattilsynet vurderer hvordan forekomsten av disse øker ved tilbakemeldinger fra Veterinærinstituttet eller direkte fra veterinærer. Når det gjelder FIV har antallet tilfeller har vært stabilt i mange år, sier veterinær og seniorrådgiver i Mattilsynet, Ole-Herman Tronerud.

Han legger til at det er også viktig å huske at Dyrebeskyttelsen i hovedsak tar seg av hjemløse dyr, og det er i denne gruppen dyr FIV er mest utbredt.

- Jeg er derfor ikke overrasket over at de ser en høy forekomst blant dyrene de tester, sier Tronerud.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram